Izborni zakon, relativna ili 2/3 većina. Pitanje je sad?

Aktualni saziv Hrvatskog sabora godinama ne predstavlja volju birača i na najgrublji način izigrana je volja građana. Ovu činjenicu ne može niti slatkorječivi predsjednik Hrvatskog sabora opravdati ali unatoč tome što psi laju karavane idu dalje. I potpuno je jasno kako velika većina ove karavane i nadalje želi biti djelom ovog povijesnog političkog falsifikata  jer im je osobni interes ispred društvenog. No i to je već svima dobro poznato što su pokazali izbori za EU parlament i predsjednika Republike Hrvatske. Stoga ne treba biti veliki analitičar i PR stručnjak kako bi se predvidjeli i predstojeći parlamentarni izbori. No ako je to svima znano vjerojatno je i autorima crnog labuda, pa se ne treba čuditi kako će sve napraviti da se ova situacija preokrene.

 

Stranka umirovljenika upozorava stoga na dvije opcije.

Jedna od njih je da krajem lipnja proglasimo kraj izvanrednog stanja i na krilima rezultata rada stožera civilne zaštite vladajući raspišu izbore za Sabor. Uporište imaju i u ispitivanju javnog mnijenja u brojnim državama gdje je uslijed pandemije snažno porasla popularnost svim državnicima.

No druga ne manje vjerojatna opcija je zadržavanje vladajućih u sedlu što je dulje moguće i to proglašavanjem zakona da uslijed aktualne krize nije vrijeme za izbore. Zbog toga je i važno kojom će se većinom u saboru usvojiti izmjene zakona koji se odnose na izbore za lokalnu upravu i samoupravu a koji je u najboljoj namjeri i vjeri inicirala naša stranka.

Naime ukoliko bi se taj zakon usvojio relativnom većinom otvoren bi bio put da se odgode i parlamentarni izbori jer kao što smo rekli žetončićima je najvažnije da ostanu u sedlu.

Među onima kojima bi odgovarao takav scenarij je zasigurno i C-men koji je grubo i neljudski istupio optužujući naše stare i bolesne sugrađane za uvođenje izvanrednog stanja. Sigurni smo kako takav zastupnik i nečovjek ne da ne bi bio više u Hrvatskom saboru već bi bio smješten tamo i gdje je započeo svoju političku karijeru s kolegom koji je sada europarlamentarac!  

U tom kontekstu nije neobično i da se jedan od najvažnijih čimbenika države seli iz zgrade u zgradu kako bi koliko toliko mogli održavati saborske sjednice. No blamaža sa zgradom državnog inspektorata i nemogućnost rada zastupnicima nije ništa drugo već način da se provocira strpljenje i zbog nemogućnosti rada prekine rad sabora. Unatoč tome što svaki zastupnik ima službeni mobitel, Internet i laptop i bez problema se mogu održavati virtualne sjednice kao što se već tjednima za tisuće učenika održava nastava. No pitanje je informatičke pismenosti većine naših vrlih zastupnika što ponovno dovodi u sumnju i takav način daljnjeg rada sabora.

Sve u svemu pred nama su veliki i ključni trenuci koji zahtijevaju čvrste i snažne odluke u interesu Hrvatske, a ne više u prvom redu Europske unije. Budimo realni u ovoj situaciji Korona virusa tko sada u Europi uopće zna i osjeća da Hrvatska predsjedateljica. Stoga je naš prijedlog da znatna financijska sredstva  na privatnim računima država što prije iskoristi. I ne samo primjera radi izdavanjem državnih obveznica već nacionaliziranjem, ili bolje rečeno vraćanjem onima kojima je oduzeta, otete i nezakonito stečene imovine pohranjene na brojnim računima u inozemnim i domaćim bankama. U suprotnom brojni fondovi u koje izdvajamo za buduće mirovine neće imati nikakav prirast te se vrlo brzo mirovine sigurno neće moći isplaćivati. Dobro je u tome što će se sada konačno vidjeti gdje su naši uplaćeni novci na što već godinama upozoravamo. Sve u svemu slijede nam teška vremena, bitka za svako radno mjesto, očuvanje mirovinskog i zdravstvenog sustava, socijalne skrbi, a tu bitku mogu dobiti samo iskreni, stručni i nekorumpirani borci.

Pitanje je samo ima li dovoljno takvih i koliko među sadašnjim članovima tri poluge vlasti u Hrvatskoj, a osobito među neovisnom koja se zove pravosuđe?

Svim građanima Republike Hrvatske želimo da se povodom Dana državnosti podsjete na trenutke stvaranja jedine nam ... (opširnije)

U prostorijama Stranke umirovljenika danas je potpisan Sporazum o međusobnoj političkoj suradnji između Domovinskog pokreta i ... (opširnije)

Svatko imalo teološki potkovan vjernik trebao bi znati kako su oholost i sebičnost često spominjani grijesi ... (opširnije)

Na poveznici https://www.index.hr/vijesti/clanak/izvjestaj-freedom-housea-hrvatska-nije-postigla-nikakav-demokratski-napredak/2180593.aspx možete pročitati zanimljivo izvješće o Hrvatskoj samo sada ne znamo kome vjerovati? Našim političarima na ... (opširnije)

Stranka umirovljenika je na svojoj redovnoj 10. sjednici predsjedništva održanoj 3. ožujka donijela slijedeće odluke:   ... (opširnije)

Svim radnicima te onima koji će tek ući u svijet rada čestitamo u ovim neobičnim vremenima ... (opširnije)

Kolika je mala razlika između popularnosti i zaborava ili kovanja u zvijezde i pljuvanja najbolje znaju ... (opširnije)

Svima koji slave uskrsnuće Isusovo prema Julijanskom kalendaru želimo Sretan Uskrs uz tradicionalni pozdrav Hristos voskrese, ... (opširnije)

Svim našim članovima i simpatizerima, braniteljima, radnicima, umirovljenicima i ostalim našim sugrađanima te u ovim vremenima ... (opširnije)

Epidemiološki incident koji će posve sigurno prerasti u prvorazredni eksces tijekom aktualne situacije s pandemijom korona ... (opširnije)