Hoćemo li iskoristiti ovaj trenutak za pozitivne promjene?

Provodeći posljednjih dana vrijeme u kućama i stanovima vjerojatno ste primili brojne poruke putem društvenih mreža kojima se poziva na zajedničku molitvu, objavljuju znakovi božje prisutnosti ili jednostavno upozorava kako svijet ovakav koji smo do sada poznavali više neće biti isti. Ne želeći pri tome ulaziti u teološke rasprave sigurno se možemo složiti kako smo svojim ljudskim djelovanjem u najvećoj mjeri pridonijeli situaciji u kojoj se nalazimo. Stoga je sada pravo vrijeme da započnemo ili okrenemo novi list u društvenom okruženju i to je sjajna prilika da političari pokažu svoje umijeće, znanje i sposobnosti. Za početak trebaju prihvatiti, što smo često u našim brojnim dosadašnjim reakcijama i priopćenjima naglašavali, kako smo godinama gospodarski razvoj temeljili previše na turizmu, a premalo na vlastitoj poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji. Isto tako trend odlaska sa sela u gradove nismo zaustavili već naprotiv poticali i stvarali klimu kako je život na selu nazadan, težak i staromodan. Brojna radna mjesta otvarali smo u državnoj upravi i javnim službama uglavnom vodeći računa o političkoj i rođačkoj podobnosti. Kao posljedica uvriježilo se izbjegavanje zakona i obveza prema državi, pozivanje na veze i poznanstva, traženje poslova u Irskoj ili Njemačkoj, iskorištavanje sezonske radnike za brzu zaradu preko ljeta i tako dalje. Provodeći vrijeme u samoizolaciji i bez svakodnevne utrke za zaradom i novcima možemo zahvaliti virusu da nam je otvorio oči.

Stoga ako smo toga postali svjesni najlakše je provesti reforme i promjene u ljudskom ponašanju i navikama. Pri tome stečena socijalna prava i životni komfor ne može biti razlog za sindikalne akcije koje će opravdavati rad dobro plaćenih sindikalnih čelnika. Neizvršavanje radnih obveza treba postati lakše  sankcionirano jer su neradnici zahvaljujući postojećem Zakonu o radu previše zaštićeni, a i nedodirljivost sudske vlasti je postala veliki utegu njezinom funkcioniranju. U tom kontekstu žurno je potrebno reducirati broj jedinica lokalne uprave i samouprave, izmijeniti i osuvremeniti izborni zakon, razraditi dugoročnu gospodarsku i energetsku strategiju koja se neće prilagođavati interesima političkim strankama na vlasti, vratiti interes za život i rad na selu i prilagoditi zakone koji se odnose na zaštitu okoliša. Mi u Stranci umirovljenika vrlo se jasno i otvoreno zalažemo za potpuno ukidanje županija i snažno smanjenje broja gradova i općina, smanjenje broja saborskih zastupnika i izbornog praga, uvođenje obaveznog i elektronskog glasovanja, baziranje prijevoza na ekološki prihvatljivijem plinu, izgradnju velikih građevinskih projekata poput navodnjavanja Slavonije i plovnih riječnih puteva,  izgradnju nove bolnice u Zagrebu, reviziju brojnih privatnih učilišta i sveučilišta i zabranu rada profesora na više od 3 učilišta, poticanju izgradnje staklenika i plastenika, kontrolu poticaja u poljoprivredi s ciljem onemogućavanja kupovine osobnih vozila i apartmana umjesto traktora ili poljoprivrednih strojeva,  suzbijanje lanca preprodavača, švercera i uvoznog trgovačkog lobija, jednostavnije omogućavanje i ulaganje privatnim investitorima i seljacima u izgradnju gospodarskih objekata…

Veliku ulogu u novom smjeru kojim vrlo žurno moramo krenuti moraju odigrati službe zadužene za kontrolu i provedbu zakona koje potpuno treba osloboditi političkih, masonskih ili bilo kakvih drugih utjecaja kako se ne bi događali apsurdi poput Lovre, Ive ili Tomislava. U svemu tome sigurno će i brojni umirovljenici dati svoj doprinos, pronaći dodatne unutrašnje rezerve, aktivirati svoje brojne neiskorištene nekretnine te staviti  na raspolaganje intelektualne i radne sposobnosti ako im se omogući dodatni rad. Uz ove pretpostavke sigurno nećemo gledati kako su kuće srušene u potresu nepropisno izgrađene, a istodobno se vlasnici voze u skupocjenim automobilima. Ovime želimo javno pitati kako je moguće da su izdane građevinske dozvole za ovako nestručno izgrađene objekte, tko kontrolira i nadzire gradnju, zbog čega investitori štede na sigurnosti, a istovremeno ulažu u osobni komfor i lagodan život.

Isto je tako pitanje koliko su na statiku objekata utjecali godinama  provedeni građevinski  zahvati što je također postala naša svakodnevica. Zatvaranje lođa i balkona, postavljanje klima uređaja ili proširivanje terasa na javne površine, izgradnja garaža ili barem parkirališnih mjesta bez papira uobičajena je i većina od nas smatra postala dozvoljena aktivnost. Navodeći ove činjenice želimo samo skrenuti pozornost kako smo brojne nezakonite ili barem prekršajne radnje prihvatili kao uobičajene i izgubili kriterije za poštivanje prava i zakona. Stoga će proces društvenih promjena biti za mnoge težak i bolan ali nema drugog izlaska kako bi vraćanjem nekoliko stepenica unazad uhvatili zalet za skok u naprijed.

Ukratko mi u Stranci umirovljenika smatramo da hrvatski političari, znanstvenici, poslodavci, crkva, branitelji, sindikati i ostali moraju sjesti za stol, odrediti strateške pravce razvoja Hrvatske i krenuti zajednički naprijed zbog Hrvatske i njene budućnosti…

U tome neka nam Bog pomogne, ili za one koji još uvijek u njega ne vjeruju, prirodni zakoni!

Svim građanima Republike Hrvatske želimo da se povodom Dana državnosti podsjete na trenutke stvaranja jedine nam ... (opširnije)

U prostorijama Stranke umirovljenika danas je potpisan Sporazum o međusobnoj političkoj suradnji između Domovinskog pokreta i ... (opširnije)

Svatko imalo teološki potkovan vjernik trebao bi znati kako su oholost i sebičnost često spominjani grijesi ... (opširnije)

Na poveznici https://www.index.hr/vijesti/clanak/izvjestaj-freedom-housea-hrvatska-nije-postigla-nikakav-demokratski-napredak/2180593.aspx možete pročitati zanimljivo izvješće o Hrvatskoj samo sada ne znamo kome vjerovati? Našim političarima na ... (opširnije)

Stranka umirovljenika je na svojoj redovnoj 10. sjednici predsjedništva održanoj 3. ožujka donijela slijedeće odluke:   ... (opširnije)

Svim radnicima te onima koji će tek ući u svijet rada čestitamo u ovim neobičnim vremenima ... (opširnije)

Kolika je mala razlika između popularnosti i zaborava ili kovanja u zvijezde i pljuvanja najbolje znaju ... (opširnije)

Svima koji slave uskrsnuće Isusovo prema Julijanskom kalendaru želimo Sretan Uskrs uz tradicionalni pozdrav Hristos voskrese, ... (opširnije)

Svim našim članovima i simpatizerima, braniteljima, radnicima, umirovljenicima i ostalim našim sugrađanima te u ovim vremenima ... (opširnije)

Epidemiološki incident koji će posve sigurno prerasti u prvorazredni eksces tijekom aktualne situacije s pandemijom korona ... (opširnije)