Korupcija je bila i ostala rak rana u našem društvu!

 

Korupcija i anti korupcija često su u posljednje vrijeme korištene riječi u hrvatskom političkom žargonu. Ustvari ne samo posljednjih godina od kada živimo u suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj već se oni ponešto stariji sjećaju borbe protiv korupcije i u prijašnjim vremenima. Tako je nekada pa tako i sada prvo pitanje kada se nešto treba riješiti: „Imaš li gdje koga“? Pri tome ovaj naš način ponašanja ne znači automatski kako je riječ o korupciji i materijalnim odnosima između primatelja i davatelja usluga. Stoga i priče koje su postale urbana legenda o famoznim uputama koje dobivaju novo pridošli Imoćani u Grad Zagreb s telefonskim brojevima i kontaktima zemljaka ne možemo reći kako su korupcija. Riječ je jednostavno o nagonu za preživljavanjem i žilavoj borbi za opstankom koju su s godinama stekli naši sugrađani u teškim životnim uvjetima. No kada pojedinci ili organizirane skupine uzimaju novce za sređivanje ispita na fakultetima, dobivanje diploma ili svjedodžbi, zaposlenja u javnim i državnim službama, prolasku na natječajima ili dobivanju državnih potpora i poticaja dolazimo do problema. Možemo sa sigurnošću reći i kako je taj hrvatski način funkcioniranja srž problema i izvor glavnog nezadovoljstva  u našoj domovini. Osjećaj nepravde i nejednakosti, a s druge strane nemoć da pojedinac nešto promijeni osnovni je poriv za iseljavanje velikog broja žitelja Hrvatske.

Stoga je ukazivanje na ovaj problem i pokušaj da se s njime političari uhvate u koštac posljednja crta obrane demokracije i dostojanstva sviju nas. Stoga pozdravljamo formiranje i potpisivanje antikorupcijskog saveza pri čemu je nažalost najveći medijski prostor zauzeo predsjednik HSS-a kao jedan od njegovih potpisnika. Svima je naime sada već dobro poznato kako je dotični gospodin pravomoćno osuđen za kazneno djelo provale u vozilo. No pitanje je li  nakon odslužene kazne ponovio djelo i postao recidivist? Koliko je nama poznato nije! Stoga promatrajući s penološke strane možemo zaključiti kako je presuda imala efekt i nema razloga da se više taj teret kontinuirano izvlači kao neki krimen. Ili smo mi u zabludi jer svi bi kažnjenici i prekršitelji trebali biti trajno obilježeni zbog svojih nedjela? Ipak smatramo kako prosuđujemo humano i ljudski te ste strane predsjednik HSS-a ima možda veće pravo i potrebu da se uključi u borbu protiv korupcije. Slično je i kod vjernika koji su bili prije toga nevjernici jer u mnogim su slučajevima njihova vjera snažnija i postojanija od ne obraćenika. Zbog toga dajemo punu podršku ovom savezu i očekujemo uskoro konkretne mjere i rezultate njegovog djelovanja. Nadamo se samo da za to još nije prekasno.

Službeni podatak kako su mirovinski fondovi koji brinu o našim novcima koje izdvajamo u II mirovinski ... (opširnije)

Nakon izvjesnog zatišja ponovno se u medijima plasiraju informacije kako predsjednik SDP-a Davor Bernardić nema šanse i ... (opširnije)

Konačno smo doživjeli da naš predsjednik vlade ili kako se voli nazivati premijer u velikom stilu, ... (opširnije)

Zanimljivo je kako se nakon još jednog izbornog poraza u vladajućoj stranci ne događa ništa. U ... (opširnije)

Svim vjernicima koji slave pravoslavni Božić čestitamo njihov blagdan uz Hristos se rodi! (opširnije)

budućem predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću želimo puno uspjeha i državničke mudrosti u obnašanju časne dužnosti ... (opširnije)

Poštovani članovi i simpatizeri Stranke umirovljenika, Poštovani sugrađani, iskoristite svoje građansko pravo koje možete ostvariti svake ... (opširnije)

U panici zbog izgubljenog predsjedničkog mandata vladajuća stranka ili bolje reći njezin predsjednik vuče radikalne poteze. ... (opširnije)

Povodom nadolazećih blagdana svim ljudima želimo puno mira, zdravlja i veselja te sretnu i uspješnu novu ... (opširnije)

Čestitamo predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću na pobjedi u prvom krugu predsjedničkih izbora te njegovom izbornom stožeru ... (opširnije)