Korupcija je bila i ostala rak rana u našem društvu!

 

Korupcija i anti korupcija često su u posljednje vrijeme korištene riječi u hrvatskom političkom žargonu. Ustvari ne samo posljednjih godina od kada živimo u suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj već se oni ponešto stariji sjećaju borbe protiv korupcije i u prijašnjim vremenima. Tako je nekada pa tako i sada prvo pitanje kada se nešto treba riješiti: „Imaš li gdje koga“? Pri tome ovaj naš način ponašanja ne znači automatski kako je riječ o korupciji i materijalnim odnosima između primatelja i davatelja usluga. Stoga i priče koje su postale urbana legenda o famoznim uputama koje dobivaju novo pridošli Imoćani u Grad Zagreb s telefonskim brojevima i kontaktima zemljaka ne možemo reći kako su korupcija. Riječ je jednostavno o nagonu za preživljavanjem i žilavoj borbi za opstankom koju su s godinama stekli naši sugrađani u teškim životnim uvjetima. No kada pojedinci ili organizirane skupine uzimaju novce za sređivanje ispita na fakultetima, dobivanje diploma ili svjedodžbi, zaposlenja u javnim i državnim službama, prolasku na natječajima ili dobivanju državnih potpora i poticaja dolazimo do problema. Možemo sa sigurnošću reći i kako je taj hrvatski način funkcioniranja srž problema i izvor glavnog nezadovoljstva  u našoj domovini. Osjećaj nepravde i nejednakosti, a s druge strane nemoć da pojedinac nešto promijeni osnovni je poriv za iseljavanje velikog broja žitelja Hrvatske.

Stoga je ukazivanje na ovaj problem i pokušaj da se s njime političari uhvate u koštac posljednja crta obrane demokracije i dostojanstva sviju nas. Stoga pozdravljamo formiranje i potpisivanje antikorupcijskog saveza pri čemu je nažalost najveći medijski prostor zauzeo predsjednik HSS-a kao jedan od njegovih potpisnika. Svima je naime sada već dobro poznato kako je dotični gospodin pravomoćno osuđen za kazneno djelo provale u vozilo. No pitanje je li  nakon odslužene kazne ponovio djelo i postao recidivist? Koliko je nama poznato nije! Stoga promatrajući s penološke strane možemo zaključiti kako je presuda imala efekt i nema razloga da se više taj teret kontinuirano izvlači kao neki krimen. Ili smo mi u zabludi jer svi bi kažnjenici i prekršitelji trebali biti trajno obilježeni zbog svojih nedjela? Ipak smatramo kako prosuđujemo humano i ljudski te ste strane predsjednik HSS-a ima možda veće pravo i potrebu da se uključi u borbu protiv korupcije. Slično je i kod vjernika koji su bili prije toga nevjernici jer u mnogim su slučajevima njihova vjera snažnija i postojanija od ne obraćenika. Zbog toga dajemo punu podršku ovom savezu i očekujemo uskoro konkretne mjere i rezultate njegovog djelovanja. Nadamo se samo da za to još nije prekasno.

S neizmjernom tugom i žalošću izvješćujemo javnost kako je od posljedica Covid-19 virusa preminuo naš dugogodišnji ... (opširnije)

Podsjećajući se na veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu pod nazivom Oluja i oslobađanje velikog dijela okupirane ... (opširnije)

Nakon stišavanja predizbornih političkih strasti i početne pobjedničke euforije odlučili smo i mi u Stranci umirovljenika ... (opširnije)

Posljednji parlamentarni izbori iznjedrili su političku opciju koja je uglavnom profitirala na kritikama i omalovažavanju rada ... (opširnije)

Veliku medijsku pozornost ovih je dana izazvao razgovor budućeg drugog čovjeka Hrvatske vlade Tome Medveda u ... (opširnije)

U prekrasnom ambijentu hotela International članovi i simpatizeri Domovinskog pokreta i koalicijskih partnera dočekali su rezultate izbora ... (opširnije)

Motivacijskim govorom u Makedonskoj baraci u Zagrebu za članove i simpatizere Domovinskog pokreta te koalicijskih stranaka s ... (opširnije)

Iz godine u godinu svjedoci smo sve nižih ljudskih strasti koje se manifestiraju kroz politička sučeljavanja ... (opširnije)

Demografski  slom koji je godinama prisutan u Hrvatskoj osobito je izražen u Gorskom kotaru. Stoga je ... (opširnije)

Još manje od tjedan dana dijeli nas od izbora za 10. saziv hrvatskog parlamenta i predizborna ... (opširnije)