Vukovar, stoji grad……

Na netom održanim izvanrednim lokalnim izborima za gradsko vijeće grada Vukovara potvrdila se najcrnja slutnja poznavatelja lokalnih prilika, odnosno ukupnih odnosa koji vladaju u toj sredini teško stradalom tijekom Domovinskog rata. Podjele po svim osnovama, a posebno one sa naglaskom na nacionalne i ideološke su u Vukovaru toliko izražene da gotovo ne daju nikakvu nadu za nešto što bi se nazivalo skladnim suživotom dviju nacionalnih skupina.

Vjerovati da bi netko takvu „idilu“ mogao poljuljati ponudivši nešto novo i neopterećeno podjelama može ispasti kao naivan pokušaj, no ipak uz niz drugih detalja vezanih ne samo uz igrice izbornih sudionika, realno jest bio sa jedne strane pucanj u prazno, a sa druge i jedno iznimno dobro ili bolje kazati korisno iskustvo. Gledajući brojke odnosno rezultate koji sami po sebi govore više od svih elaboracija, iskrenih namjera, političkog promišljanja ne možemo a ne zaključiti kako cijeloj situaciji odnosno generiranju podjela najviše doprinose upravo oni koji se u javnosti gorljivo zalažu za eliminaciju istih koje su očito nešto što su gotovo svi lokalni politički čimbenici prihvatili kao nešto sasvim normalno, dakle i prihvatljivo.

Za primijetiti je i da vlada jedno iznimno veliko nepovjerenje prema nečem novom kao prema relativno manjim ili novim stankama jer činjenica da su 4 liste uzele skoro 90% glasova a preostalih 12 tek desetak posto jest pokazatelj da se beskompromisno čuvaju rovovi davno iskopani. Bilo kako bilo u Vukovaru se ni nakon ovih izbora očito ništa bitno neće promijeniti jer su odnosi snaga otprilike ostali isti tako da ni euforija SDP-a baš i nema neko posebno pokriće ako se uzme u obzir da je ovaj puta HDZ išao bez svojih prijašnjih partnera sa kojima bi da ih pribroji sadašnjem rezultatu opet bio tu negdje na istoj poziciji…. I upravo mi je to najčudnije od svega.

Dakle na prethodnim odnosno redovnim izborima 2009. stvari su stajale ovako:

HDZ, HSP, HSU, HSS i HSLS je osvojio 13 mandata

SDP 10 mandata

SDSS 2 mandata


SDP i HNS 11 mandata + 2

HDZ 7 mandata + 2

HSP- AS 3 mandata

SDSS 4 mandata + 1…..

Dakle nakon ovih izbora je jano da SDP sa HNS-om nije ništa dobio više, kao što ni HDZ bez ostalih nije nešto posebno puno izgubio, i u koliko svi ostanu sa svojim dojučerašnjim partnerima SDP sa HNS-om nema većinu u GV jer je odnos između „crvenih“ i „plavoih“ 13 : 17……

Što god dakle uradili (nazovimo ih kako god hoćemo temeljem već navedenih podjela) uvijek dobiju istu potporu biračkog tijela što znači da se ne glasa za program ili ljude već isključivo za „svoje opcije“ tj. isključivo za „svoje“ pa makar se radilo i o najvećim negativcima. Očito je sve to loše za razvoj međunacionalne tolerancije i demokracije odnosno za samu sredinu u kontekstu očitih i nepremostivih podjela. Šteta, jer Vukovar zaslužuje bolje.

Reći će netko a što je onda BUZ sa svojom listom radio u Vukovaru, u gradu u kojem nema organizaciju a samim time ni članstva, dakle ni infrastrukturu koja je neophodna za provedbu izbora?!

Pa išli smo malo testirati BUZ (ne samo) i u takvim okolnostima, i došli do niza vrlo interesantnih zaključaka. Počevši od toga da smo listu sastavili doslovno u zadnji trenutak i na jedvite jade, uz maksimalnu i neskrivenu opstrukciju ponekih lokalnih političara, a posebno nekih (i ne lokalnih) iz HDZ-a. Bogme smo pored navedenog još imali i ne samo jednog trojanca u „svojim“ redovima što je ma koncu i dobro jer sada znamo i tko više neće imati priliku opstruirati.

Financijski gledajući za utrošenih cca 4 tisuće kuna koliko nas je ukupno došlo štampanje letaka ne možemo kazati da smo se nešto istrošili, no gledajući pak trošak kojem su se izvrgnuli neke druge (nazovimo ih bez uvrede male) stanke poput HSLS-a ili HSU-a (ne samo) za zaključiti je da npr. prvi navedeni i uz relativno velika ulaganja u medijsku promidžbu nije uspio uraditi ništa posebno, dočim je HSU uz dijeljenje stranačkih rekvizita poput upaljača i sl…. te uz enormni trud na terenu ostao iza nas…. Što nam je naravno drago ;-)

Kako Vukovar po svemu viđenom očito nije reprezentativni uzorak za izvlačiti neke zaključke na nacionalnoj razini, samim time nije zgodno ni raditi neke ozbiljnije analize radi usporedbe rezultata BUZ-a sa nekim drugim stankama stoga nam preostaje samo još jednom zaključiti da na umirovljeničkoj stani HSU i dalje tone sve dublje prema dnu mada je na ove izbore hrabro izašao samo kako bi „kukuriku“ koaliciji dokazao da stoji bolje od BUZ-a. Pa eto je i pokazao na najbolji mogući način….. bez obzira na mali broj glasova na obije liste.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)