Sindikat umirovljenika: Neisplata plaća mora biti kazneno djelo

Sindikat umirovljenika traži od Vlade da pokrene zakonske izmjene kako bi se neisplata plaća i doprinosa, kao u većini europskih zemalja, tretirala kao kazneno djelo, piše u pismu koje potpisuje Stjepan Krajačić, predsjednik SUH-a. Vladu pozivaju i da hitno predloži Saboru izmjenu zakona o odgodi usklađivanja mirovina, kako bi se s usklađivanjem počelo 1. siječnja 2012., a ne tek u drugoj polovici sljedeće godine, a traže i hitne mjere za zaustavljanje rasta troškova života, jer će ne samo umirovljenike nego i nezaposlene i potplaćene radnike dovesti do zone stvarne bijede.

– Prosječna mirovina neprivilegiranih umirovljenika iz mjeseca u mjesec pada, te prema najnovijim podacima prosječna mirovina za prosinac 2010., isplaćena u siječnju 2011., iznosi samo 2164 kune, čime je više od 875.000 umirovljenika ili 73% skliznulo u zonu rizika od siromaštva – upozorava Krajačić.

Sadašnja prosječna mirovina pokriva manje od 60% potrošačke košarice za domaćinstvo od dvoje umirovljenika u vlastitom stanu, od čega glavninu od 70% čine troškovi prehrane i stanovanja. No gotovo 30% umirovljeničkih domaćinstava je samačko, a to su poglavito žene, koje i inače imaju bitno niže mirovine od prosjeka.

– Gospođo Kosor, vaša je Vlada procijenila da umirovljenici trebaju biti oni koji će ponijeti teret ekonomskog oporavka zemlje, pa ste donijeli zakon kojim se zamrzava ionako skromno usklađivanje mirovina čak do kolovoza 2012. godine! – poručuje Krajačić i pita članove Vlade jesu li hrvatsku statistiku usporedili s onom drugih europskih zemalja te shvaćaju li da je Hrvatska na dnu ljestvice 27 članica EU, jer udjel prosječne hrvatske bruto mirovine od 2164 kuna u prosječnoj bruto plaći od 7831 kune iznosi samo 27,6%. Ili su im ugodnije ublažene hrvatske statistike koje europsku formulu izračunavaju na osnovu neto plaća pa kažu da taj udjel iznosi „čak“ 38,7%?

– Pitamo članove Vlade znaju li da je Hrvatska još 1991. godine ratificirala konvenciju kojom se prihvatilo da će minimalan odnos prosječne mirovine i plaće iznositi 40%? Kad se već ta konvencija ne poštuje, hoćete li je otkazati? Pitamo članove Vlade znaju li da prosječna mirovina umirovljenih u prvih devet mjeseci prošle godine iznosi samo 1934 kune, a za cijelu će godinu brojke pokazati nastavak pada? –piše u pismu.

– Gospođo Kosor, vaša Vlada promovira drugi stup, privatne mirovinske fondove, čiji glasnogovornici bezočno tvrde da bi mirovine bile mnogo više da se sav novac da njima i ukine prvi stup, fond međugeneracijske solidarnosti. Lažu, jer svatko zna da radnik sa 40 godina radnog staža, koji se opredijelio za drugi stup, danas dobiva 1900 kuna iz prvog stupa te samo 95 kuna iz drugog stupa. I koga i zašto zagovara vaša Vlada? Privatne fondove u čiji rad nemaju uvida ni radnici ni umirovljenici, dakle oni čijim se novcem u njima upravlja – zaključuje Krajačić.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)