Čerupanje HSS-a u magli ideologije

Drama na hrvatskoj političkoj sceni ne posustaje još od prosinca prošle godine, kada je, ustvari, započeta dekonstrukcija dvostranačja u Hrvatskoj, u režiji Mosta nezavisnih lista. Dio vodstva HDZ-a već je platio svojom karijerom neshvaćanje promjena i novih vjetrova u dnevnoj politici, a sada slično 'pospremanje' slijedi i kod SDP-a. Uglavnom zasluženo, no to je tek kontekst. Dio procesa rastakanja Narodne koalicije u kojem je započeto 'čerupanje' HSS-a odmah nakon izbora – mnogo je prljavija priča!

Bjelodano je da HDZ i partnere peče odlazak HSS-a iz 'obitelji'. Čak ni poslovično suzdržani novi predsjednik HDZ-a nije krio razočaranje što Krešo Beljak nije malo 'sačekao' da se demokršćani prestroje i da s novim vrhom stranke (možda) postignu neki dogovor. Kada mu je već i naklonjena predsjednica Republike izvanredne izbore nježnom rukom tempirala u rujnu, dajući HDZ-u nužno potreban predah za oporavak. Sad se računa s dodatnih pet saborskih mandata HSS-a, 'bonusom' koji bi znatno ojačao argumente budućeg mandatara na skorom sastanku s Predsjednicom na Pantovčaku...

Ubrzo smo iz medija saznali da je koordinirana akcija u dijelu HSS-a započeta još za vrijeme predizborne kampanje, kada su neki županijski čelnici predvođeni uvaženom zastupnicom EU parlamenta Marijanom Petir nagovarali birače da glasuju za kandidate iz suprotnog tabora. Primjerice, za dr. Milana Kujundžića! Prljavo izborno rublje nakon 11. rujna pralo se bez srama, preko medija, a završilo je pozivom predsjedniku HSS-a da preda ostavku. Iako ne vidimo ničeg totalitarnog u potezu čelnika stranke da pokrene suspenziju 'odmetnutih' rukovoditelja i stranačkih dužnosnika, Beljaku su prišivene etikete da se ponaša poput Tita i Staljina. A kad vas netko javno usporedi istovremeno s dva Josipa – Brozom i Visarionovičem, 'zna se' otkud pušu vjetrovi!

Stranka umirovljenika podržava pravo legalno izabranog rukovodstva HSS-a da sami odaberu političko partnerstvo ili koaliciju. Poučeni, nažalost, i vlastitim iskustvima u metode otimanja stranaka i vrbovanja čelnika, osuđujemo da se pred očima svekolike javnosti pokušava svrgavati rukovodstvo bilo koje političke stranke na ovakav način. Služeći se pritom ideološkim optužbama, svjetonazorskim obmanama, čak i povijesnim netočnostima o tradiciji i dostojanstvu HSS-a!

Novo vodstvo HSS-a pokazalo je za vrijeme predizborne kampanje više poštovanja prema nasljeđu Stjepana Radića i tradiciji radićevštine nego većina bivših predsjednika HSS-a godinama unazad. Smatramo da današnji HSS, nama poznat kao korektan partner na lokalnoj razini,  može baštiniti tradiciju nekad najznačajnije hrvatske pučke stranke u prvoj polovici prošlog stoljeća, da treba imati priliku za svoj put bez nametanja ideoloških i svjetonazorskih ograničenja, koja dolaze iz neke druge guste magle. One koja neuspješno skriva računicu i goli politički interes!

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)