Nakon dogovorne ekonomije, dogovorna politika!

Za one malo starije nije potrebno posebno pojašnjavati kakav je to bio ekonomski model koji se često kolokvijalno nazivao dogovorna ekonomija. Pojašnjenja radi riječ je o netržišnom gospodarskom modelu u kojem su u nedemokratskim režimima političke elite vladale javnim poduzećima i ustanovama  dogovarale poslove, naknade, koncesije i  raznorazne provizije s ciljem pogodovanja samo uskom krugu ljudi. Danas se dičimo demokratskim društvom ali nažalost model upravljanja je ostao isti i to je jedan od najvećih uzroka gospodarskog stanja u kojem se nalazimo. A ono je unatoč silnom trudu i zalaganju marketinških agencija, stručnjaka, plaćenih oglasa, potplaćenih urednika i novinara vrlo loše. Usporedbe radi među zemljama Europske unije izgleda da smo zasjeli  na začelje najrazvijenijih država jer su nas i Bugari pretekli. Toliko o posljedicama naših reformi, zakonskim rješenjima, poticajima ili smanjenjima poreza i drugih nameta. Stvarnost se unatoč svemu ne može tako lako prefarbati i izbjeći a suočavanje s tim temeljnim činjenicama bit će bolno za sve a ne samo za političare navikle na sinekure. Njima je Hrvatska posljednji bedem koji im pruža zaštitu i stoga nije čudno kako niti jedan od njih nije otišao u inozemstvu i stavio na raspolaganje svoja znanja i iskustva na tržište radne snage. Za razliku od brojnih stručnjaka i sposobnih radnika koji svoja znanja i iskustva već ugrađuju u ekonomije drugih država.

Stoga se ne treba čuditi kada ovih dana slušamo porazne statistike iz župa diljem Hrvatske o broju rođenih, umrlih, krštenih ili vjenčanih. No kako u tom komplotu domaćih uhljeba, pohlepnih stranaca i neosviještenih naših sugrađana funkcionira politički sustav možemo još jednom pokazati na primjeru stranke čiji se izborni rezultati godinama vrti oko 1%. Tako je još i danas u rukama ove stranke, vrlo lijepog imena i  koja se skraćeno piše HNS, jedan od najvećih hrvatskih gospodarskih aduta – HEP. Stoga nije čudno kako su za direktora Elektre Karlovac uspjeli instalirati vjerovali li ne keramičara koji je nekada bio njihov općinski načelnik, zbog malverzacija izdržao zatvorsku kaznu, a u međuvremenu je uspio na jedvite jade završiti neku višu školu. Naravno prije toga je nekoliko godina bio voditelj elektre u Dugoj Resi i unatoč zamolbama nekoliko mladih, sposobnih diplomiranih inženjera izabran je stranački pouzdanik s titulom inženjera zaštite na radu. Posljedica nije samo dolazak nekompetentnog i nestručnog rukovoditelja već i gubitak kvalitetnih inženjera koji su nakon što nisu izabrani na natječaju  vrlo lako pronašli bolje plaćeni posao. Nažalost to nije posao u Hrvatskoj već u inozemstvu gdje dogovorna ekonomija i politika ne buja kao kod nas. Primjer političkog dogovora mogli smo zamijetiti i u novogodišnjoj čestitki predsjednice i premijera. Ove su godine naime zamijenili uvodne riječi pa se predsjednica obratila građanima Republike Hrvatske, a premijer Hrvaticama i Hrvatima. Znak je to kako se približavaju izbori i prilagođavaju se javni nastupi tako da kod naših političara ima sve manje konzistentnosti, čvrstih stavova i mišljenja ili jednostavno ih ne možete više uhvatiti za riječ a samim time i tražiti od njih odgovornost. Stoga sve dok bude na djelu dogovorna politika, stranačka kadrovska politika i nebriga za društvene interese koju provode najodgovornije osobe na državnim funkcijama nema teoretske šanse za naš gospodarski uzlet.

U nedostatku političkih programa, ideja i vizija, a hiperinflaciji lažnih obećanja i slatkorječivih obraćanja naciji rijetko ... (opširnije)

Ovih je dana svekoliku hrvatsku javnost premijer izvijestio kako propali pokušaj nabave zrakoplova neće naškoditi hrvatskom ... (opširnije)

Svim vjernicima koji slave pravoslavni Božić čestitamo njihov blagdan uz Hristos se rodi! (opširnije)

Na izmaku još jedne godine možemo bez velikog razmišljanja zaključiti kako će u političkom smislu ostati ... (opširnije)

Zahvaljujući društvenim mrežama i elektroničkoj komunikaciji (uključujući i SMS-ove) pravodobno smo informirani o mnogobrojnim događajima iz ... (opširnije)

Članovima i simpatizerima Stranke umirovljenika kao i svim ljudima dobre volje čestitamo predstojeće blagdane i želimo ... (opširnije)

Prebjezi i turbulencije u političkim strankama postale su umjesto iznimkama svakodnevne pojave. Potpuno je jasno kako ... (opširnije)

Tradicionalno okupljanje i druženje zagrebačkih članova Stranke umirovljenika održano je i ove godine u stranačkim prostorijama ... (opširnije)

Da se nešto neobično događa na hrvatskoj političkoj sceni svima je odavno jasno. Ustvari toliko smo ... (opširnije)

Da je napad najbolja obrana vidljivo je ovih dan čak i slijepcima ukoliko barem malo prate ... (opširnije)