Politička odgovornost!

Često se mi u Stranci umirovljenika pitamo, a vjerojatno i većina naših sugrađana, zbog čega nikada do sada niti jedan političar nije odgovarao zbog svojih krivih poteza. Dapače vrlo rijetko i blagonaklono se kažnjavaju i zbog očiglednih korupcijskih ili kriminalnih radnji. Izgleda kako je jedina kazna njihov neizbor, no i to je u slučaju skrivanja iza velikih stranaka i sadašnjeg izbornog sustava vrlo malo izgledno. Zbog toga je nedostatak političke odgovornosti  na hrvatskoj političkoj sceni još jedan od  nedostataka u našem problematičnom političkom sustavu. Jedan od  takvih očiglednih primjer  je stopiranje izgradnje Pelješkog mosta za koji smo ovih dana dobili  novce Europske unije. Tko će i hoće li netko odgovarati zbog tog promašaja za koji je posve jasno da je bio posljedica uskogrudnog, politikantskog i stranačkog razmišljanja. Vezano uz ovaj promašaj nemamo saznanja kako je i bilo koja udruga ili nevladina organizacija koje su inače vrlo aktivne u raznoraznim prijavama i tužakanjima poduzela nešto po tom pitanju. No iz tog istog političkog kruga proistekla je i sintagma koja je dugoročno gledano još štetnija od financijske i prometne uzrokovane kašnjenjem gradnje poveznice između sjevera i juga Hrvatske. Vjerojatno većina od nas  može zaključiti kako je riječ o pogubnoj izreci Ili mi ili oni! Danas je u kontekstu suradnje dviju stranaka koje su održale stabilnost političkog sustava i hrvatske vlade posve jasno i tko je bio glavni arhitekt, a ne samo puki provoditelj ove ideje. Ideje koja je toliko nazadna, besmislena i arhaična ali unatoč tome  liberalno-globalizirani politički krugovi i s njima povezani provoditelji javnog mnijenja uopće joj ne pridaju dovoljnu pozornost. Njima su podjele hrvatskog naroda potpuno normalne i sadržane u programskim projektima, a dodatno poticane na sportskom planu, incidentima vezanim ponajviše uz nogomet i navijačke supine, kulturnu suradnju ili kao što smo i započeli ovim tekstom prometnom razjedinjenošću.

 I kada pojedinci konačno shvate da bez suradnje i ideoloških podjela nema boljitka jedine nam domovine ortodoksni i radikalni političari i dalje ostaju zakopani u svojim rovovima. Hraneći se cijeli život stranačkim floskulama, bez dana radnog staža izvan politike, baveći se uglavnom uhljebljivanjem ili provodeći politiku strahovlade i političkog egzibicionizma. Naravno kako je za njih politička odgovornost, suradnja i zajednički rad sa stranačkim neistomišljenicima nepoznanica. Oni žive od isključivosti, ideološki zadojeni i zatvoreni u svojim krugovima istomišljenika koje nažalost podupire iz osobnih koristi dio moćnog i bogatog sloja našeg društva. Stoga dok ne razbijemo simbiozu kapitala i politike, uvedemo među političarima odgovornost ne samo za učinjena djela već i izgovorenu te iskreno raskinemo sa recidivima socijalističkog načina razmišljanja teško možemo očekivati svijetliju budućnost.

 

Vukovar- simbol hrabrosti, odavanja pijeteta žrtvama, mjesto sjećanja, zajedništva, jedinstva... (opširnije)

Na poveznici http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/pitali-smo-strucnjake-o-pravilniku-koji-je-digao-uzbunu-medu-vozacima-sto-se-zapravo-mijenja-za-oboljele-i-hoce-li-imati-problema-s-dobivanjem-vozacke/6740487/ možete pročitati kakve se izmjene očekuu pri dobivanju vozačkih dozvola! (opširnije)

U nedavnom razgovoru za medije imalo smo prilike pročitati kako su za predsjednika Hrvatskog sabora riječi ... (opširnije)

O tome kako smo svojim komentarima zagolicali pozornost medija i šire javnosti svjedoče i jedan dio ... (opširnije)

Neugodno iznenađeni, a možemo slobodno reći i zatečeni jučerašnjom reakcijoim ministra Pavića moramo ponovno reagirati ponajviše ... (opširnije)

Sa zanimanjem smo pročitali u medijima naslovnicu iz koje je vidljivo kako stečajni upravitelj  Agrokora prijeti ... (opširnije)

Sova je jedna od rijetkih ptica grabežljivica koja je pri tome vrlo inteligentna i sklona samo ... (opširnije)

Donedavni vlasnik naše najveće kompanije često je u slobodnim trenucima provodio vrijeme u lovu što je ... (opširnije)

Iako novinari često objavljuju netočne i lažne informacije nije česta pojava da nakon toga priznaju pogrešku ... (opširnije)

Gospodo budući umirovljenici vrijeme je da se trgnete, a za početak možete pročitiat članak na sljedećoj ... (opširnije)