Politička odgovornost!

Često se mi u Stranci umirovljenika pitamo, a vjerojatno i većina naših sugrađana, zbog čega nikada do sada niti jedan političar nije odgovarao zbog svojih krivih poteza. Dapače vrlo rijetko i blagonaklono se kažnjavaju i zbog očiglednih korupcijskih ili kriminalnih radnji. Izgleda kako je jedina kazna njihov neizbor, no i to je u slučaju skrivanja iza velikih stranaka i sadašnjeg izbornog sustava vrlo malo izgledno. Zbog toga je nedostatak političke odgovornosti  na hrvatskoj političkoj sceni još jedan od  nedostataka u našem problematičnom političkom sustavu. Jedan od  takvih očiglednih primjer  je stopiranje izgradnje Pelješkog mosta za koji smo ovih dana dobili  novce Europske unije. Tko će i hoće li netko odgovarati zbog tog promašaja za koji je posve jasno da je bio posljedica uskogrudnog, politikantskog i stranačkog razmišljanja. Vezano uz ovaj promašaj nemamo saznanja kako je i bilo koja udruga ili nevladina organizacija koje su inače vrlo aktivne u raznoraznim prijavama i tužakanjima poduzela nešto po tom pitanju. No iz tog istog političkog kruga proistekla je i sintagma koja je dugoročno gledano još štetnija od financijske i prometne uzrokovane kašnjenjem gradnje poveznice između sjevera i juga Hrvatske. Vjerojatno većina od nas  može zaključiti kako je riječ o pogubnoj izreci Ili mi ili oni! Danas je u kontekstu suradnje dviju stranaka koje su održale stabilnost političkog sustava i hrvatske vlade posve jasno i tko je bio glavni arhitekt, a ne samo puki provoditelj ove ideje. Ideje koja je toliko nazadna, besmislena i arhaična ali unatoč tome  liberalno-globalizirani politički krugovi i s njima povezani provoditelji javnog mnijenja uopće joj ne pridaju dovoljnu pozornost. Njima su podjele hrvatskog naroda potpuno normalne i sadržane u programskim projektima, a dodatno poticane na sportskom planu, incidentima vezanim ponajviše uz nogomet i navijačke supine, kulturnu suradnju ili kao što smo i započeli ovim tekstom prometnom razjedinjenošću.

 I kada pojedinci konačno shvate da bez suradnje i ideoloških podjela nema boljitka jedine nam domovine ortodoksni i radikalni političari i dalje ostaju zakopani u svojim rovovima. Hraneći se cijeli život stranačkim floskulama, bez dana radnog staža izvan politike, baveći se uglavnom uhljebljivanjem ili provodeći politiku strahovlade i političkog egzibicionizma. Naravno kako je za njih politička odgovornost, suradnja i zajednički rad sa stranačkim neistomišljenicima nepoznanica. Oni žive od isključivosti, ideološki zadojeni i zatvoreni u svojim krugovima istomišljenika koje nažalost podupire iz osobnih koristi dio moćnog i bogatog sloja našeg društva. Stoga dok ne razbijemo simbiozu kapitala i politike, uvedemo među političarima odgovornost ne samo za učinjena djela već i izgovorenu te iskreno raskinemo sa recidivima socijalističkog načina razmišljanja teško možemo očekivati svijetliju budućnost.

 

Posljedice hibridnog rata u režiji predsjednika vlade svakim su danom sve vidljive. Naime više, PR plaćenik, ... (opširnije)

Sedam godina za redom članovi Stranke umirovljenika iz  Orahovice i Zdenaca sudjeluju na  tradicionalnoj kobasijadi u ... (opširnije)

Svim vjernicima koji slave pravoslavni Božić čestitamo njihov blagdan uz Hristos se rodi! (opširnije)

Početak nove godine započinjemo objavom priloga u Slobodnoj dalmaciji u kojem predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić ... (opširnije)

BLAGDANSKA ČESTITKA! (opširnije)

Završetak ovogodišnjeg saborskog zasjedanja još je jednom bio prigoda za statistički rezime aktivnosti saborskih zastupnika koji ... (opširnije)

Unatoč tome što su naši politički suvremenici uglavnom zaokupljeni svojim privatnim poslovima i meterijalnom korišću još ... (opširnije)

Na poveznici https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/prica-majke-koja-gleda-sina-kako-odlazi-za-svojom-napustenom-generacijom-otjerali-su-nam-djecu-vani-ali-i-dalje-ih-drze-za-vratove/6831945/ možete pročitati aktualnu situaciju u Hrvatskoj koja nema veze s onime što se ... (opširnije)

Sudeći prema ponašanju zastupnika Hrelje možemo reći kako su pojedini filozofi potpuno u pravu kada kažu ... (opširnije)

U našoj državi koji mnogi opravdano nazivaju apsurdistan sve je moguće.  Granice između morala i nemorala ... (opširnije)