Politička odgovornost!

Često se mi u Stranci umirovljenika pitamo, a vjerojatno i većina naših sugrađana, zbog čega nikada do sada niti jedan političar nije odgovarao zbog svojih krivih poteza. Dapače vrlo rijetko i blagonaklono se kažnjavaju i zbog očiglednih korupcijskih ili kriminalnih radnji. Izgleda kako je jedina kazna njihov neizbor, no i to je u slučaju skrivanja iza velikih stranaka i sadašnjeg izbornog sustava vrlo malo izgledno. Zbog toga je nedostatak političke odgovornosti  na hrvatskoj političkoj sceni još jedan od  nedostataka u našem problematičnom političkom sustavu. Jedan od  takvih očiglednih primjer  je stopiranje izgradnje Pelješkog mosta za koji smo ovih dana dobili  novce Europske unije. Tko će i hoće li netko odgovarati zbog tog promašaja za koji je posve jasno da je bio posljedica uskogrudnog, politikantskog i stranačkog razmišljanja. Vezano uz ovaj promašaj nemamo saznanja kako je i bilo koja udruga ili nevladina organizacija koje su inače vrlo aktivne u raznoraznim prijavama i tužakanjima poduzela nešto po tom pitanju. No iz tog istog političkog kruga proistekla je i sintagma koja je dugoročno gledano još štetnija od financijske i prometne uzrokovane kašnjenjem gradnje poveznice između sjevera i juga Hrvatske. Vjerojatno većina od nas  može zaključiti kako je riječ o pogubnoj izreci Ili mi ili oni! Danas je u kontekstu suradnje dviju stranaka koje su održale stabilnost političkog sustava i hrvatske vlade posve jasno i tko je bio glavni arhitekt, a ne samo puki provoditelj ove ideje. Ideje koja je toliko nazadna, besmislena i arhaična ali unatoč tome  liberalno-globalizirani politički krugovi i s njima povezani provoditelji javnog mnijenja uopće joj ne pridaju dovoljnu pozornost. Njima su podjele hrvatskog naroda potpuno normalne i sadržane u programskim projektima, a dodatno poticane na sportskom planu, incidentima vezanim ponajviše uz nogomet i navijačke supine, kulturnu suradnju ili kao što smo i započeli ovim tekstom prometnom razjedinjenošću.

 I kada pojedinci konačno shvate da bez suradnje i ideoloških podjela nema boljitka jedine nam domovine ortodoksni i radikalni političari i dalje ostaju zakopani u svojim rovovima. Hraneći se cijeli život stranačkim floskulama, bez dana radnog staža izvan politike, baveći se uglavnom uhljebljivanjem ili provodeći politiku strahovlade i političkog egzibicionizma. Naravno kako je za njih politička odgovornost, suradnja i zajednički rad sa stranačkim neistomišljenicima nepoznanica. Oni žive od isključivosti, ideološki zadojeni i zatvoreni u svojim krugovima istomišljenika koje nažalost podupire iz osobnih koristi dio moćnog i bogatog sloja našeg društva. Stoga dok ne razbijemo simbiozu kapitala i politike, uvedemo među političarima odgovornost ne samo za učinjena djela već i izgovorenu te iskreno raskinemo sa recidivima socijalističkog načina razmišljanja teško možemo očekivati svijetliju budućnost.

 

Više o situaciji oko ostavke ministra obrane možete pročitati na sljedećoj poveznici: http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/kako-je-krsticevic-odlucio-dati-ostavku-izjava-predsjednice-tesko-ga-je-pogodila-tu-pljusku-nije-mogao-otrpjeti-nije-joj-se-htio-javiti-na-telefon/6385598/ (opširnije)

Odlazak izaslanstva hrvatske političke elite u London na ovogodišnji finalni susret teniskog turnira bio je sporadična ... (opširnije)

Sukladno statutarnim odredbama u subotu, 15. srpnja održana je redovita sjednica proširenog predsjedništav Stranke umirovljenika. Domaćin ... (opširnije)

O aktualnoj političkoj situaciji ali ovaj puta na međunarodnom planu možete pročitati na poveznici: http://www.jutarnji.hr/globus/Globus-politika/plenkoviceva-vlada-priprema-se-za-mogucu-novu-dugotrajnu-krizu-zbog-slovenije-bi-u-pitanje-mogla-doci-sama-europska-buducnost-hrvatske/6334780/ (opširnije)

Zanimljive informacije o aktualnoj političkoj situaciji na hrvatskoj političkoj sceni možete pročitati na sljedećoj poveznici: http://www.jutarnji.hr/komentari/u-tijeku-je-nevideni-udar-na-hrvatsku-demokraciju-stvara-se-cudnovata-konstrukcija-cije-ce-posljedice-biti-pogubne/6336997/ (opširnije)

Nastavak političke neodgovornosti koja ima ogromne posljedice i financijske dubioze nismo trebali dugo čekati. Naime potpredsjednica ... (opširnije)

Produženi vikend na koji su otišli oni koji ne krpaju kraj s krajem je završio  i ... (opširnije)

Čestitamo 25. lipanj - Dan državnosti! (opširnije)

Čestitamo vam 22. lipanj - Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj kojim se obilježava jedna od prvih ... (opširnije)

U tijeku je intenzivno drobljenje hrvatske političke scene s osnovnim ciljem da najveća stranka i nadalje ... (opširnije)