Politička odgovornost!

Često se mi u Stranci umirovljenika pitamo, a vjerojatno i većina naših sugrađana, zbog čega nikada do sada niti jedan političar nije odgovarao zbog svojih krivih poteza. Dapače vrlo rijetko i blagonaklono se kažnjavaju i zbog očiglednih korupcijskih ili kriminalnih radnji. Izgleda kako je jedina kazna njihov neizbor, no i to je u slučaju skrivanja iza velikih stranaka i sadašnjeg izbornog sustava vrlo malo izgledno. Zbog toga je nedostatak političke odgovornosti  na hrvatskoj političkoj sceni još jedan od  nedostataka u našem problematičnom političkom sustavu. Jedan od  takvih očiglednih primjer  je stopiranje izgradnje Pelješkog mosta za koji smo ovih dana dobili  novce Europske unije. Tko će i hoće li netko odgovarati zbog tog promašaja za koji je posve jasno da je bio posljedica uskogrudnog, politikantskog i stranačkog razmišljanja. Vezano uz ovaj promašaj nemamo saznanja kako je i bilo koja udruga ili nevladina organizacija koje su inače vrlo aktivne u raznoraznim prijavama i tužakanjima poduzela nešto po tom pitanju. No iz tog istog političkog kruga proistekla je i sintagma koja je dugoročno gledano još štetnija od financijske i prometne uzrokovane kašnjenjem gradnje poveznice između sjevera i juga Hrvatske. Vjerojatno većina od nas  može zaključiti kako je riječ o pogubnoj izreci Ili mi ili oni! Danas je u kontekstu suradnje dviju stranaka koje su održale stabilnost političkog sustava i hrvatske vlade posve jasno i tko je bio glavni arhitekt, a ne samo puki provoditelj ove ideje. Ideje koja je toliko nazadna, besmislena i arhaična ali unatoč tome  liberalno-globalizirani politički krugovi i s njima povezani provoditelji javnog mnijenja uopće joj ne pridaju dovoljnu pozornost. Njima su podjele hrvatskog naroda potpuno normalne i sadržane u programskim projektima, a dodatno poticane na sportskom planu, incidentima vezanim ponajviše uz nogomet i navijačke supine, kulturnu suradnju ili kao što smo i započeli ovim tekstom prometnom razjedinjenošću.

 I kada pojedinci konačno shvate da bez suradnje i ideoloških podjela nema boljitka jedine nam domovine ortodoksni i radikalni političari i dalje ostaju zakopani u svojim rovovima. Hraneći se cijeli život stranačkim floskulama, bez dana radnog staža izvan politike, baveći se uglavnom uhljebljivanjem ili provodeći politiku strahovlade i političkog egzibicionizma. Naravno kako je za njih politička odgovornost, suradnja i zajednički rad sa stranačkim neistomišljenicima nepoznanica. Oni žive od isključivosti, ideološki zadojeni i zatvoreni u svojim krugovima istomišljenika koje nažalost podupire iz osobnih koristi dio moćnog i bogatog sloja našeg društva. Stoga dok ne razbijemo simbiozu kapitala i politike, uvedemo među političarima odgovornost ne samo za učinjena djela već i izgovorenu te iskreno raskinemo sa recidivima socijalističkog načina razmišljanja teško možemo očekivati svijetliju budućnost.

 

Još malo o Agrokoru na poveznici https://www.24sata.hr/news/hdz-ovci-otkazuju-poslusnost-agrokorova-parada-muljaze-541381! (opširnije)

Najbolji primjer rada, razmišljanja i odnosa političara prema biračima u Hrvatskoj možete pročitati na poveznici http://www.index.hr/vijesti/clanak/analiza-bandic-je-otvoreno-priznao-da-pisa-po-glavama-zagrepcana/996457.aspx ... (opširnije)

Nažalost i nadalje vam, sve dok trošimo energiju i vrijeme na ploče i pozdrave, ne možemo ... (opširnije)

  Nedavno smo u medijima mogli pročitati analizu Američke obavkeštajne službe (CIA) kako je Hrvatska bila ... (opširnije)

Opće je poznato kako je nekadašnji veliki gazda u svakoj hrvatskoj vladi imao nekoliko „svojih“ ministara. ... (opširnije)

Kada jedna postavljena ploča ili bolje rečeno tri riječi ,, Za Dom Spremni'' postanu prvorazredni politički ... (opširnije)

Vrlo je često  zasluge pojedinaca teško vrednovati, objektivno pripisati ili jednostavno rečeno izmjeriti našim ljudskim mjerilima. ... (opširnije)

Za naše vjerne čitatelje i pratitelje naše web stranice objavljujemo poveznicu na još jednu zanimljivost ili ... (opširnije)

Više o građanskoj inicijativi protiv novih državnih nameta ili daća možete pročitati na sljedećoj poveznici http://www.index.hr/vijesti/clanak/opca-pobuna-vise-od-100-tisuca-ljudi-protiv-novog-poreza-sto-ce-na-ovo-reci-plenkovic/986869.aspx (opširnije)

U danima velikih vrućina i temperaturnih rekorda sjećamo se dana kada su nam srca bila užarena, ... (opširnije)