Prvi potez Vlade treba biti socijalni transfer novca najugroženijim umirovljenicima

Najkraće: Prvo pomoć ugroženim umirovljenicima, 100-postotno usklađenje s rastom plaća i inflacijom, a onda i oporezivanje ekstra profita ciljano za zacjeljivanje socijalnih fraktura. Prvi put čujem dobar plan. Makar je od oporbe.

 

Siniša Hajdaš Dončić u Oporbenom je zarezu Hrvatskog radija ustvrdio da Hrvatska Vlada treba ponajprije obaviti socijalni transfer novca najugroženijim umirovljenicima i  odmah izravnati formulu za obračun mirovina, da se barem malo kompenzira zaostajenje mirovina za plaćama.

Također treba početi oporezivati ekstra profit – bankama, trgovačkim lancima i energetskom sektoru – da bi se stekao novac za financiranje izlječenja socijalnih  fraktura koje postaje u hrvatskom društvu.

Nakon toga treba „osloboditi institucije“, koje su „zarobljene“, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Porezne uprave, Državnog inspektorata, Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), njih trebaju voditi nestranački i dobro plaćeni profesionalci. Razlog je što su institucije temelj funkcioniranja hrvatskog društva.

Hajdaš Dončić ponovio je svoj raniji stav da mi imamo državu, ali ne i uređeno društvo. Nemamo uređeno  zdravstvo, školstvo, ekonomiju, već imamo iseljavanja iz Hrvatske i gradnju katedrala u pustinji, odnosno neselektivna ulaganja u nerazvijene krajeve.