Međunarodni dan borbe protiv siromaštva - Tražimo za pošten rad mirovine za dostojanstven život

 

U povodu 17. listopada Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zahvaljuje svima koji svojim radom, zalaganjem i brigom doprinose boljem položaju najugroženijih osoba u zajednici.

Možda to znači da zahvaljuju i nama koji smo ukazivanjem na problem siromaštva i socijalne isključenosti umirovljenika tu temu kao rijetko kada nametnuli kao problem cijelog društva.

Svake se godine  17. listopada diljem svijeta obilježava raznim aktivnostima koje vode k rješavanju problema siromaštva, a Vlada RH tim povodom tek podsjeća na svoj Nacionalni plan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti (2024. - 2028.) po kojem je cilj da se sadašnjih 19 posto siromašnih građana (svih dobnih skupina) smanji na 15 posto.

Za načine kako to postići plan predviđa samo vatrogasne mjere, da će se „provesti sveobuhvatnu dijagnostiku siromaštva i socijalne isključenosti temeljem koje će se kreirati ciljane i učinkovite mjere namijenjene najranjivijim skupinama društva“.

Planirano je i povećanje socijalnih naknada za 30 posto, kao i povećanje osnovice nacionalne naknade za socijalno ugroženog pojedinca (ZMN) sa 150 na 200 eura. Naknada za ugroženog kupca energenata nastavit će se isplaćivati u uvećanom iznosu od 70 eura. Osigurat će se i ravnomjeran pristup integriranim uslugama socijalne skrbi, zdravstva te odgoja i obrazovanja za djecu i obitelji u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a smanjivat će se i energetsko siromaštvo.

Mi u Stranci umirovljenika ukazujemo na činjenicu da u Hrvatskoj  polovina svih umirovljenika prima ispod 600 eura mjesečne mirovine, da su „rashodi za mirovinu i mirovinska primanja u BDP-u samo 9.2 posto“, što uključuje i uplate umirovljenicima za ublažavanja posljedice rasta cijena  i troškova života. tzv. naknade.                                                                                                       

Zato predsjednik SU-a Lazar Grujić poručuje svima da smo u posljednje vrijeme kao rijetko kada nametnuli pitanje siromaštva starijih ljudi, političarima i svim građanima pokazujemo snagu, brojčano i kroz jasne stavove i uvjereni smo da ćemo natjerati vladajuće da se u skorije vrijeme od svojih vatrogasnih mjera okrenu jedinom pravom putu izlaska iz siromaštva umirovljenika, a to je da se prosječna mirovina podigne sa 40-tak na najmanje 60 posto prosječne plaće.

Pobrojao je Grujić iznose mirovina u različitim „platnim razredima“ i upitao javno premijera Plenkovića zna li da preko 598000 umirovljenika prima  mirovinu ispod 600 eura, te mu je poručio da mu svi rejtinzi, rast BDP-a, pripadnost međunarodnim integracijama i ugled u tijelima EU neće pomoći da u budućnosti bude „pozitivan lik hrvatske politike, ako to radi na grbači umirovljenika, štoviše na oko 20  posto svih građana, svih dobnih skupina, jer po službenim statistikama svaki peti stanovnik RH živi u siromaštvu.                 

Umirovljenici ne traže puno, traže, da za pošten rad, imaju mirovinu od koje mogu dostojanstveno živjeti u zasluženoj mirovini. Je li to puno gospodine Plenkoviću, pita Grujić Premijera i Vladu RH u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.