Poštovani umirovljenici

Poštovani umirovljenici,

S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU povodom nadolazećih izbora za Europski parlament. Nalazimo se u ključnom trenutku, trenutku kada nakon izbora za nacionalni parlament odnosno Hrvatski sabor odlučujemo o smjeru kojim će naša Europa krenuti u godinama koje dolaze.

Vi koji ste cijeli život radili, stvarali i gradili temelje na kojima danas počiva Hrvatska kao dio slobodne Europe zaslužujete posebnu pažnju i poštovanje, a vaš trud i doprinos nikada ne smiju biti zaboravljeni. Zato vam se obraćamo sa molbom da iskoristite svoje pravo glasa i pomognete zajedno sa nama oblikovati budućnost koja će biti pravednija i sigurnija za sve, posebno umirovljenike, koji generacijama ostavljaju u naslijeđe svoje iskustvo i mudrost.

Europski parlament donosi odluke koje direktno utječu na naš svakodnevni život stoga treba imati na umu da je već sada 2/3 Zakona koji se donose u Hrvatskom saboru zapravo implementacija odluka i direktiva donesenih u EU, a pitanja poput mirovina, zdravstvene skrbi, socijalne sigurnosti i prava starijih osoba posebno su važna za nas umirovljenike. Mirovine moraju biti dostatne za kvalitetan i siguran život što je nažalost u ovom trenutku za većinu umirovljenika nedostižno. Zdravstvena skrb koja mora biti dostupna i prilagođena vašim potrebama nije na željenoj razini, kao ni socijalna sigurnost koja mora pružiti zaštitu i podršku svima potrebitima.

Vaš glas može osigurati da navedeni prioriteti budu visoko na dnevnom redu europskih politika stoga je od velike važnosti da u EU parlamentu imamo i predstavnika umirovljenika. Birajte one zastupnike koji će se boriti za vaša prava, koji će raditi na poboljšanju uvjeta života za umirovljenike. Birajte one zastupnike umirovljenika koji su svojim radom dokazali da ne trguju interesima umirovljenika, da u Hrvatskom saboru ili Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe nisu niti žele biti žetončići poput HSU-a i SUH-a koji vođeni osobnim interesima dodvoravajući se Vladi ignoriraju rastuće siromaštvo umirovljenika.

Na koncu birajte one koji će se iskreno zalagati za pravedniju i solidarniju Europu. Sva dosadašnja iskustva ukazuju nam da se nitko za prava umirovljenika neće boriti ako to sami umirovljenici ne budu uradili kroz biranje i podržavanje svojih istinskih predstavnika, ili preciznije, predstavnika koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU koje ste već kroz 40700 glasova prepoznali i podržali na parlamentarnim izborima čime se našu i vašu koaliciju doveli na visoko sedmo mjesto po osvojenim glasovima birača.

Možda neki od vas misle da vaš glas nije dovoljno snažan, da ne može promijeniti stvari, da se pripisuje nekome drugome ili ono najgore u što vas uvjeravaju oni koji nam ne žele dobro, da je vaš glas za našu koaliciju bačen glas. Uvjeravamo vas da je svaki glas važan, da je 40700 glasova koje ste dali našoj koaliciji na izborima za Hrvatski sabor vaša najbolja investicija za vaše bolje sutra, a zapravo je bačeno u vjetar onih 90% glasova umirovljenika koji nisu podržali povećanje  mirovina odmah za 200 €.

40700 glasova za našu koaliciju na parlamentarnim izborima je motiv da 09. lipnja povećamo broj glasova, da zajedno sa vama zatražimo podršku i od onih umirovljenika koji su već uvidjeli da ih nakon izbora više nitko od onih kojima su dali svoj glas ne spominje, a ne spominje jer su im bili važni samo vaši glasovi. Svaki vaš glas je dio mozaika koji čini našu demokraciju, a vaša participacija glasovima može biti odlučujuća, ona koja je i do sada uvijek pravila razliku. Napravimo tu razliku u nedjelju 9. lipnja, ali ovaj put za sebe.

Europska komisija u Zelenoj knjizi o starenju stanovništva navodi da je prosječni životni vijek Europljana u proteklih 50 godina produžen za deset godina. Danas je 20 % stanovništva starije od 65 godina, a do 2070. se predviđa porast na 30 %. Glavni demografski izazov je udvostručenje udjela građana starijih od 80 godina do 2070., na 13 % ukupne populacije, što zahtijeva novu ravnotežu međugeneracijske solidarnosti.

Podsjetimo se da je EU zajednica svih nas. Zajednica koja treba brinuti o svim svojim članovima, bez obzira na dob, rasu, spol, vjeru itd. Vaše iskustvo i doprinos su neprocjenjivi, i zato je važno da vaši interesi budu zastupljeni, a vaša prava zaštićena. Zar to može itko bolje od nas umirovljenika samih?

Izađite na izbore 9. lipnja, iskoristite svoje pravo glasa kako bi zajedno gradili Europu koja će biti bolja, pravednija i sigurnija za sve generacije. Vaš glas može pomoći u izgradnji budućnosti u kojoj će naša djeca i unuci živjeti u blagostanju, ali i u kojoj ćete vi imati dostojanstvenu i sigurnu starost. Ne vjerujete lažnim predstavnicima umirovljenika jer su to, vidjeli ste samo jeftini privjesci i žetončići koji vas opet pokušavaju prevariti zajedno sa onima sa kojima su vas već puno puta prevarili i radi kojih većina vas živi u siromaštvu.

Vaš glas nam je važan, vaš glas je naša snaga, vi ste oni koji svojim sudjelovanjem doprinosite budućnosti Europe. Izađite na izbore, posebno vas 40700 koji ste nam već jednom dali povjerenje i povedite sa sobom barem po još jednog birača kako bi svima pokazali da se umirovljenici znaju i hoće boriti za svoja prava. Budimo glas koji se čuje i sluša!

Umirovljenici, vaša lista je koalicija: UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU koja je na vašem biračkom listiću za EU izbore na broju 24.

Izađimo na izbore i pokažimo pobjednički duh umirovljenika, lista broj 24

UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU

„UMIROVLJENICI ZA EUROPU“