Nacionalni dan palijativne skrbi, 11. svibnja

Nacionalni dan palijativne skrbi, 11. svibnja

Uoči Nacionalnog dana palijativne skrbi nositelj koalicijske liste UMIROVLJENICI ZAJENDO, SU, BUZ, DSU za EU parlament Milivoj Špika sa kolegama sa liste Mladenom Novoselom i Vesnom Horvat održali su tiskovnu konferenciju..

Uoči Nacionalnog dana palijativne skrbi kojeg odlukom Hrvatskog sabora od prošle godine obilježavamo svakog 11. svibnja želimo upozoriti javnost na važnost palijativne skrbi koja predstavljaju temeljnu podršku za pojedince koji se suočavaju s terminalnim bolestima ili krajem života. Njihova važnost proteže se daleko iznad medicinskih aspekata, pružajući ne samo tjelesnu njegu, već i emocionalnu i duhovnu podršku pacijentima i njihovim obiteljima.

Prema preporukama Atlasa palijativne skrbi Europskog udruženja za palijativnu skrb (European Association for Palliative Care - EAPC) u Europi svake godine 4,4 milijuna ljudi treba palijativnu skrb. U Hrvatskoj se stalno taj broj kreće od 26.000 do 46.000, s tim da za njih treba od 80 do 100 postelja na milijun stanovnika (308 do 386 kreveta u hospicijima, bolnicama i stacionarima). Svaka ta osoba i njihove obitelji imaju pravo na dostojanstvenu brigu do samog kraja - bilo u ustanovi ili kod kuće i ta briga ne smije biti briga samo članova obitelji nego cijele zajednice.

Kroz program razvoja palijativne skrbi koji je već trebao biti donesen pacijenti trebaju dobiti priliku provesti svoje preostalo vrijeme s dostojanstvom, udobnošću i podrškom koja im je potrebna. Osim što se pacijentima osigurava kontrola nad simptomima i bolom, hospiciji i palijativna skrb omogućuju pacijentima da se osjećaju prihvaćeno i podržano u svojim željama i potrebama.

Kako u Hrvatskoj imamo samo dva hospicija sa manje od 400 kreveta jasno je da se u što većoj mjeri trebaju iskoristiti raspoloživa sredstva EU fondova za izgradnji infrastrukture i opremanje kako bi se problem nedostatka smještajnih kapaciteta i stručnih timova što više ublažio. Stoga je nužno ulagati u unaprjeđenje i razvoj hospicija i palijativne skrbi kako bi se osiguralo da svaki pojedinac dobije pristup visokokvalitetnoj i suosjećajnoj skrbi bez obzira na svoje geografsko ili socioekonomsko podrijetlo.

Prema Nacionalnom programu razvoja palijativne skrbi iz 2017. godine, koji je bio na snazi do  2020-te godine, Hrvatska navodno ima 352 bolnička palijativna kreveta i 67 u stacionarima, te između 50 i 55 mobilnih timova. Novi je razvojni program navodno sačinjen i trebao je biti predstavljen početkom ove godine, ali još nije.

Njime će se standardizirati rad mobilnih timova za palijativnu skrb u kući bolesnika, rad bolničkih timova za palijativnu skrb, rad ambulanti za bol, posudionica ortopedskih i drugih pomagala i rad volontera.

Nadamo se da će se s tim dokumentom uspostaviti registar palijativnih bolesnika, regulirati tzv. brza linija za palijativne bolesnike, da će skrb biti dostupna 24 sata dnevno u svim danima, a ne samo u tzv. radno vrijeme, te da će ona za pacijente biti besplatna.

U tom kontekstu, fondovi Europske unije nude značajnu podršku kroz financiranje projekata u području hospicija i palijativne skrbi. Ovi fondovi pružaju sredstva za modernizaciju infrastrukture, osposobljavanje osoblja, istraživanje i razvoj novih metoda i pristupa te potiču međunarodnu suradnju i razmjenu najboljih praksi. Kroz iskorištavanje mogućnosti financiranja iz EU fondova Hrvatska ima priliku unaprijediti svoj sustav hospicija i palijativne skrbi, osiguravajući pristup visokokvalitetnoj skrbi za sve svoje građane. Ovo je ključno za izgradnju suosjećajnih i pravednih zdravstvenih sustava koji brinu o najosjetljivijim članovima naših društava.

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU će kontinuirano poticati i podržavati sve inicijative koje promiču pristup, kvalitetu i dostupnost hospicija i palijativne skrbi te iskorištenje sredstva EU fondova kako bi se ostvarili ciljevi unaprjeđenja ovih ključnih oblika zdravstvene skrbi. To će osigurati da svaki pojedinac dobije potrebnu podršku i njegu tijekom svojih najtežih trenutaka, pružajući im priliku da se oproste od bližnjih sa dostojanstvom i mirnoćom.

VIDEO SA TISKOVNE KONFERENCIJE POGLEAJTE NA OVOM LINKU

 

U Zagrebu, 10.05.2024.

 

„UMIROVLJENICI ZA EUROPU“

UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU