Je li Hrvatska zemlja siromašnih umirovljenika?

Je li Hrvatska zemlja siromašnih umirovljenika?

Na fotografijama vidimo najkvalitetniju teletinu na žaru ili gradelama, ovisno o osobnim preferencijama.

U Hrvatskoj živi oko 750 000 umirovljenika čije su mirovine ispod ili oko granice siromaštva. To je razlog zbog kojeg rijetko možemo vidjeti teletinu na njihovim stolovima.

Na nedavnim izborima, 40 700 umirovljenika glasalo je za povećanje mirovina odmah za 200 € jer bi to značilo da si mogu priuštiti „teletinu svaki dan“.

S druge strane, 700 000 umirovljenika glasalo je da im mirovine ostanu iste ili da se realno smanje u sljedeće četiri godine. To znači da većina njih neće moći priuštiti „teletinu“ ni jedan dan u mjesecu.

Cijena najbolje teletine iznosi oko 15 € po kilogramu. Za 200 € možete kupiti oko 13 kg najbolje teletine. To znači da bi mogli uživati u pola kilograma najbolje teletine gotovo svaki dan u mjesecu.

Među 700 000 umirovljenika koji su glasali protiv povećanja mirovina, njih 33 500 potpisalo je peticiju SUH-a, odričući se tako povećanja od 200 € svaki mjesec do 2028. godine.

Svaki umirovljenik koji nije podržao povećanje mirovina u sljedeće četiri godine prosječno se odriče 10 000 €. Jeli onda pogrešno kazati da su njihove mirovine male ili da su siromašni ako su spremni odreći se takvih iznosa?!

Živjeti s mizernim mirovinama, ili bolje rečeno, preživljavati s njima, dok se istovremeno odričemo povećanja od 200 € svaki mjesec, može samo osoba koja je ili nedovoljno informirana, izrazito naivna ili.......?

Na nedavnim izborima, 40 700 birača pokazalo je da nisu naivni, već razumni ljudi koji žele dobro sebi i drugima. Pozivamo ih da svoj stav potvrde i na nadolazećim izborima 09. lipnja.

700 000 umirovljenika će 09. lipnja imati priliku za svojevrsni „popravni ispit“ čime će pokazati jesu li 17. travnja bili neinformirani i naivni ili se ipak radilo i radi o nečemu puno opasnijem i lošijem, ali samo po njih same....

Demokracija može biti i jeste izuzetno divna ideja, no ta ljepota često blijedi u situacijama kada npr. „pet neinformiranih glasova nadglasava četiri glasa razuma i znanja...“