Održana javna trbina u gradu Rovinj/Rovingo

Održana javna trbina u gradu Rovinj/Rovingo

Pozivamo umirovljenike u borbu za veće mirovine i protiv siromaštva

Našim paketom prijedloga ćemo realizirati povećanje mirovina koje bi sa sadašnjih cca 42% prosječne plaće (cca 500 €) podigli na 60% prosječne plaće odnosno 720 €.

Našim prijedlogom najmanja mirovina ne može biti manja od iznosa koji dobijemo množenjem broja godina radnog staža sa 20 €. Ako je izračun povoljniji za umirovljenika onda se primjenjuje izračun mirovine na bazi 75-80% neto plaće kroz njegovih 10 najboljih godina. Uz navedene tražimo i ukidanje penalizacije nakon navršenih 65 godina života i usklađivanje mirovina na bazi 100% povoljnijeg faktora između rasta cijena ili plaća.

Na predstojeće parlamentarne izbore izlazimo kao koalicija umirovljeničkih stranaka

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

STRANKA UMIROVLJENIKA (SU)

BLOK UMIROVLJENICI ZAJEDNO (BUZ)

DEMOKRATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA (DSU)

izlazimo u svih 10 izbornih jedinica sa svojim listama u koaliciji sa stotinama tisuća osiromašenih umirovljenika od kojih tražimo podršku kako bi udruženi pobijedili rastuće siromaštvo umirovljenika, ali i sve one koji su umirovljenike doveli do nikada težeg materijalnog položaja.

Mi se nećemo dati uvući u nametnuti obračun predsjednika RH Zorana Milanovića i HDZ-a, ali tražimo od svih institucija pravne države, posebno DIP-a i Ustavnog suda, da u okviru svojih ingerencija svim takmacima predstojećih parlamentarnih izbora u okviru Zakona i izbornih pravila osiguranju podjednake uvjete za nadmetanje što je u ovom trenutku ugroženo do razine neregularnosti samih izbora.

Dosta je lažnih obećanja svih vladajućih i njihovih satelita koja pljušte prije svakih izbora nakon koji se umirovljenika više nitko ne sjeti do slijedećih izbora izuzev nekoliko upornih umirovljeničkih stranaka sada okupljenih u koaliciju UMIROVLJENICI ZAJEEDNO koje godinama i uporno upozoravaju na pogubnost politika koju provode sve dosadašnje Vlade uz podršku kvazi umirovljeničkih predstavnika.

Umirovljenici moraju imati na umu da je SDP došavši na vlast 2011. godine smanjio mirovine i plaće. Nakon SDP-a je 2016. godine HDZ je preuzevši vlast obećao rast mirovina na 60% prosječne plaće, no kroz 8 godina i dva puna mandata mirovine u odnosu na prosječne plaće nisu podignute ni za jedan jedini postotak. Što više, HDZ je na svom stranačkom saboru najavio smanjenje mirovina u odnosu na plaće ako dobiju novi mandat.

Rovinj, 23.03.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

 

Riječ domaćina

“Pomalo gredu,špežu kupiti,aš moraju siromaški živiti.Pošteno smo svi mi cili život delali i sve od sebe dali da bimo u starosti ča imali.

Ma penzije su male,a sve krešiva račune triba platiti pokle ku če ča za ta brižan život ustati, triba dobro računati.A ne daj bog se razboliti,aš i tablete si moraš kupiti.Ma mi to nismo zaslužili.Aš smo od naših plać za vrtiće,škole i stanove odvajali.A naši političari svašta obećaju ma samo nam mrvice daju.

Ma ku budemo glasni i bolje jasni da za naše penzionere glasamo.I ku ki od naših u sabor riva i da in ponavlja,dokle hi ne štufa,morati če nan penzije dignuti,živiti moramo i mi aš na to imamo pravo svi.

Neka našoj dici delo daju da nan doma ustaju,aš bez mladih svit ne gre naprid.Zato dobro raspensajte za penzionere glas,dajte mi moramo skupa biti i svi udružiti,ku če nan svin sutra bolje biti ,i da u miru moremo starost proživiti.”

Pisac: Marija Palaziol (Rovinj/Rovingo)