Razotkrili smo laž i pokušaj obmane umirovljenika koja dolazi od HSU-a…

Razotkrili smo laž i pokušaj obmane umirovljenika koja dolazi od HSU-a…

Zagreb, 16.02.2024. Održana tiskovna konferencija Platforme Umirovljenici zajedno

Današnju tiskovnu konferenciju smo sazvali kako bi vjerujemo još uvijek na vrijeme upozorili birače, posebno umirovljenike na jednu opasnu i veoma podmuklu igru HSU-a koja bi u slučaju da se realizira umirovljenike kroz naredne 4 godine gurnula u još veće siromaštvo. Svoju su prevaru pokušali sakriti tako da su je upakirali u lijepo ukrašeni prijedlog za povećanje mirovina kroz slijedeće 4 godine za 3-5% odnosno na ukupno cca 18%, što su proteklih dana u svojim javnim istupima posebno naglašavali, a mnogi mediji prenijeli.

HSU navodi podatke DZS kako je trenutna prosječna mirovina 40,5% (490 ) u odnosu na prosječnu plaću koja iznosi 1208 što je naravno točno. U kontekstu prethodno navedenog tvrde da će kroz 4 godine sa 3-5% godišnjim povećanjem mirovina iste podići na 58% prosječne plaće što bi u odnosu na trenutnu prosječno plaću od 1200 bilo točno 700 . Lijepo zvuči no što na ovaj prijedlog kaže logika ili jednostavna matematika.

Kada bi umjesto kroz 4 godine sa 3-5%  odjednom podigli mirovine za ukupno obećanih 18% mirovine bi sa trenutnih 490 narasle za 18% i bile na cca 580 što je tek 48% od prosječne plaće 1200 € a ne 58% odnosno 700 € koliko oni tvrde da bi svojim prijedlogom povećali mirovine. Ako sada uz prethodni podatak navedemo da bi mirovina od 580 € uz kako smo rekli ukupno povećanje dostigla za 4 godine odnosno tek 2028 godine onda uz projiciranu plaću koja će 2028 godine biti između 1500  i 1600 € razina katastrofe koju je HSU namijenio za umirovljenike poprima kataklizmičke obrise jer bi se prosječna mirovina sa današnjih 40,5% spustila na blizu 35% prosječne plaće.

Kako HSU uz SUH i MUH usko surađuje sa Vladom kroz djelovanje u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe postavlja se pitanje rade li to oni uz znanje i odobrenje  resornog ministarstva ili čak samog predsjednika  Vlade, ili se, što bi za sve nas a posebno umirovljenike, možda ipak radi o potpunom neznanju osnovnih matematičkih operacija ljudi koji sebe smatraju veoma obrazovanima i pametnima. U svemu ovome što se događa oko „afirmacije“ prijedloga HSU-a ostaje nejasno kako je moguće da nitko od strane medija nije uočio nelogičnost – glupost u njihovu prijedlogu ili zatražio pojašnjenje. Ako prethodnom dodamo i prijedlog za uvođenje kartica za popust u trgovini i besplatan prijevoz vlakom što baš ništa ne znači većini koja u novčaniku nema ni euro sa kojim bi nešto i kupili ili za sendvič nakon što negdje „besplatno“ otputuju vlakom…

Dakle kako god okrenuli uvijek dođemo na glavni problem, a to su male mirovine koje se moraju podići. To znači i primjenu prijedloga Umirovljenici zajedno – Političke platforme kojom tražimo novi izračun mirovina za sve umirovljenike i one koji će to biti na bazi 75-80% neto plaže kroz 10 najboljih godina, uz zaštitni AVM od 20 € za svaku godinu staža, te ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života. Upravo je naš prijedlog onaj koji rješava problem rastućeg siromaštva umirovljenika i kojeg umirovljenici masovno prihvaćaju usprkos svim nastojanjima da nas se ušutka…..

Treba istači kako je Umirovljenici zajedno – Politička platforma u više navrata i javno pozivala na suradnju SUH. MUH i HSU, kao i da su nas SUH i MUH u početku podržali da bi vidjevši naša puno bolja rješenja bez ikakvog povoda ili razloga prekinuli suradnju i krenuli sa difamiranjem i podmetanjem Platformi Umirovljenici zajedno, pa i nas čelnike na osobnoj razini.

Očito je da smo postali velika smetnja svima onima koji bi  i dalje na leđima umirovljenika parazitirali glumeći njihove zastupnike a iza kulisa besramno trgovati sa Vladom kojoj trebaju „korisne budale“ da bi sa sebe skinula dio odgovornosti za stanje u kojem jesu umirovljenici. Raznim PR prijedlozima poput kartica za poput, 13. mirovine, božićnice, uskrsnice, besplatne vožnje vlakom ili povremenim paketima pomoći itd. se ne rješava temeljni problem rastućeg siromaštva umirovljenika koji se ogleda u malim mirovinama.

Sve dok se ne izvrši novi izračun i povećaju mirovine kako je to HDZ obećao još davne 2016. godine u svom programu VJERODOSTOJNO ne treba popuštati ili dozvoljavati da nam se odvraća pozornost na manje važne ili potpuno nevažne mjere kojima se navodno „pomaže“ umirovljenicima. Dakle prvo povećati mirovine a onda možemo i o drugim vrstama pomoći.

Umirovljenici zajedno – Politička platforma je interesna stranka – koalicija stoga nas u prvom redu zanima suradnja sa svima koji su spremni ispuniti naše zahtjeve a u međuvremenu svima treba biti jasno da nas nikakva ideološka prepucavanja ne zanimaju niti u njima želimo sudjelovati. Upravo zato i pozivamo umirovljenike da izađu na izbore i sa olovkom u ruci kao najjačim oružjem u borbi za svoja prava konačno glasaju za sebe i svoj osobni interes, jer tako daju potporu Umirovljenici zajedno – Političkoj platformi koja će se uz njihovu podršku već na prvoj radnoj sjednici Hrvatskog sabora nakon izbora izboriti za veće „radničke“ mirovine u prosjeku za 200 €.

Krajnje je vrijeme da umirovljenici glasaju za sebe i svoj interes, da ne dozvole srcu da ih zavara i glasuju u korist vlastite štete…  

U Zagrebu, 16.02.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama