BJELOVAR 03.02.2024. Održana prva u nizu Javnih tribina

BJELOVAR 03.02.2024. Održana prva u nizu Javnih tribina

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma započela je danas u Bjelovaru sa svojim Javnim tribinama na kojima se želi uživo svima zainteresiranima, posebno umirovljenicima, predstaviti svoje glavne programske smjernice s naglaskom na rješenje za povećanje mirovina  čime bi se više od pola milijuna umirovljenika izvuklo iz zone siromaštva.

Javna tribina održana je u prostorijama Mjesnog doma dr. Ante Starčević na adresi Alojzija Stepinca 20 A sa početkom u 10:30 sati. U ime domaćina nazočne je pozdravio Marijan Žiher vijećnik u županijskoj skupštini BB Županije, a potom prepustio riječ „gostima“ Lazaru Grujiću i Milivoju Špiki koji su kao koordinatori Platforme Umirovljenici zajedno predstavili političku opciju i istoimenu koaliciju 8 umirovljeničkih stranaka na čelu sa SU, BUZ i DSU, a potom i glavne programske smjernice.

Gospodin Lazar Grujić je na početku svog izlaganja predstavio Platformu Umirovljenici zajedno pojašnjavajući nastajanje i razvoj političke opcije – koalicije koja se u vrlo kratkom vremenskom razdoblju nametnula kao glavna umirovljenička stranka – koalicija sa jasnim programom i ciljevima što umirovljenici u sve većem broju prihvaćaju.

U nastavku je pojasnio ulogu SUH-a, MUH-a i HSU-a koji se u početku djelovanja Platforme Umirovljenici zajedno davali programsku podršku da bi u nekom trenutku bez ikakvog razloga ili povoda odustali od podrške i suradnje da bi istovremeno bezrezervno podržali Vladu i rješenja koja su kao kratkoročne i vatrogasne mjere namijenjena umirovljenicima. Na žalost umirovljenici su od njih koji su i kroz djelovanje u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe još jednom doživjeli „izdaju i prodaju“ radi osobnih interesa nekolicine ljudi. Jano je dano do znanja nazočnima da danas postoje dvije grupacije umirovljeničkih stranaka, jedna koju slizanim uz HDZ čine  SUH, MUH i HSU, i druga grupacija – koalicija kuju čini Platforma Umirovljenici zajedno.

Uz podršku umirovljenika sasvim sigurno ćemo uspjeti realizirati naš temeljni programski cilj a to je temeljem obećanja HDZ-a još iz 2016. godine da se mirovine podignu do 60% prosječne plaće… a to je moguće uraditi samo na način kako to predlaže Platforma Umirovljenici zajedno.

 

Milivoj Špika je nazočnima predstavio temeljni prijedlog za povećanje mirovina kroz novi izračun mirovina za sve umirovljenike i one koji će to biti radi na bazi 75-80% neto plaće kroz 10 najboljih godina, uz zaštitni AVM od 18,5 € (nakon novog usklađenja 20 €) za svaku godinu staža, te ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života.

Naglašeno je još jednom kako sve što tražimo od Vlade jeste upravo ono što je HDZ obećao još 2016. godine odnosno da će prosječna mirovina biti 60% prosječne plaće, a plaća je kao što znao sada 1200 € što bi značilo da bi prosječna mirovina trebala biti 720 €…..

Za ovo što tražimo treba cca 1,5 milijardi € što se naravno može dodatno izdvojiti iz proračuna koji se rekordno puni. To bi značilo povećanje mirovina za preko 750 tisuća umirovljenika od cca 200 € svaki mjesec….  Naš prijedlog bi najviše osjetilo 300 tisuća umirovljenika sa minimalnim mirovinama i 200 tisuća umirovljenika sa prijevremenim umirovljenjem. Dakle više od pola milijuna umirovljenika ima i te kako dobar razlog, odnosno u prosjeku 200 € svaki mjesec veća mirovina, da izađe na izbore i podrže Platformu Umirovljenici zajedno. Olovka u rukama umirovljenika je nešto čega se svaka Vlada u izbornoj godini plaši više od bilo kojeg štrajka ili prosvjeda, a umirovljenici trebaju biti svjesni da je u njihovim rukama – olovci ogromna moć, moć kojom mogu promijeniti što god zažele.

Objašnjeno je i zašto usprkos rekordnom rastu mirovina ista realno nije uopće rasla u odnosu na rast prosječne plaće već je ista ili u blagom padu što i sami umirovljenici vide da usprkos nominalno većoj mirovini ne mogu kupiti više roba no prošle godine sa manjom mirovinom.   

Na kraju su nazočni imali priliku postaviti pitanja što su nazočni naravno iskoristili kao bi iz prve ruke dobili odgovore i tako nakon tribine sa velikim zadovoljstvom otišli svojim kućama.

Vidimo se slijedeći tjedan na Javnoj tribini u Osijeku…