Povećanje mirovina je jedino rješenje

Povećanje mirovina je jedino rješenje

O rastu cijena domova reporterka Anja Perković razgovarala je s Milivojem Špikom iz platforme Umirovljenici zajedno.

"Preko 500.000 naših umirovljenika to neće moći platiti. Tih 50 posto ne prati pola od svih povećanja mirovina u protekle četiri godine. To je za umirovljenike katastrofa", ustvrdio je.

"Treba krenuti od problema, a to su male mirovine. Mi to trebamo početi rješavati i to je jedini način da se umirovljenike, njih 600.000 koji su ispod linije siromaštva, može izvući iz toga stanja", dodao je.

Također se osvrnuo na pakete pomoći koje je Vlada osigurala umirovljenicima.

"Ušli smo u izbornu godinu i na to gledamo kao na izbornu kampanju. Međutim, jednokratni paketi neće pomoći. Jedini način da se pomogne je da se povećaju mirovine onako kako je predložila politička platforma Umirovljenici zajedno", napomenuo je.

"To je jedino rješenje i u protivnom će sve više umirovljenika biti ispod linije siromaštva. Na koncu konca, vidite i sami da se svake godine povećava broj onih kojima je potreban paket pomoći. Prema tome, to nije rješenje", zaključio je Špika.

REPORTAŽU IZ DENVNIKA NOVATV MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

I ovom prilikom pozivamo Vladu da što prije razmotri prijedlog odnosno konkretna rješenja Platforme Umirovljenici zajedno kojima se može odmah ostvariti dano obećanje HDZ-a iz 2016. g. po kojem je prosječna mirovina već trebala narasti do 60% prosječne plaće.

Za one kojima je promaklo prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno glasi: Izračun mirovina za sve umirovljenike na bazi 75–80% neto plaće kroz 10 najboljih godina, povećanje AVM-a na 18,5 € za svaku godinu staža i ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života.