Grujić: Naši prijedlozi dobivaju plebiscitarnu podršku za razliku od PR prijedloga koji dolaze od SUH-a, MUH-a i HSU-a

Grujić: Naši prijedlozi dobivaju plebiscitarnu podršku za razliku od PR prijedloga koji dolaze od SUH-a, MUH-a i HSU-a

Koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Lazar Grujić otkriva planove za predstojeće parlamentarne izbore, ali i objašnjava kako su u posljednjim anketama prestigli HSU.

Platforma umirovljenici zajedno, iako nisu parlamentarna stranka, prema zadnjim anketama preskočili su HSU koji je u vladajućoj koaliciji… što je razlog?

Naša upornost, dosljednost te konkretna i razumljiva programska rješenja koja smo ponudili za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika su očito počeli davati rezultate i u relevantnim anketama, što smo bez lažne skromnosti i očekivali. Na društvenim mrežama je posebno uočljivo kako naši prijedlozi dobivaju plebiscitarnu podršku za razliku od PR prijedloga koji dolaze od SUH-a, MUH-a, HSU-a koji se pompozno najavljuju poput prijedloga za tzv. 13. mirovinu, raznih dodataka i sl. čime se izuzev kratkotrajnog „gašenja požara“ zapravo ništa konkretno ne rješava.

Na čemu se temelji politička platforma umirovljenici zajedno i imate li ideološki predznak?

Umirovljenici zajedno – Politička platforma je interesna umirovljenička opcija – koalicija koja zagovara zajedništvo umirovljeničkih opcija uz želju za rješavanjem egzistencijalnih problema, posebno u interesu umirovljenika, ali ne samo njih. Ne želimo sudjelovati niti se baviti jalovim ideološkim raspravama što je čisti gubitak dragocjenog vremena i na žalost veoma čest slučaj kod niza političkih aktera koji nisu u stanju ponuditi neko rješenje za bilo koji problem, a problema je uistinu jako puno.

Naš rad se temelji na iznalaženju rješenja kojim bi se ne samo zaustavilo rastuće siromaštvo umirovljenika već u prvom redu predlaganje rješenja za žurno poboljšanje materijalnog statusa umirovljenika.

Koja su tri osnovna cilja platforme na čemu se temelji izlazak na parlamentarne izbore?

Naš temeljni zahtjev je „Ponovni izračun mirovina za sve na bazi 75-80% neto plaće u posljednjih ili najboljih 10 godina uz ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života uz AVM od 18,5 € što za puni radni staž znači najmanju mirovinu od 750 €“

Usklađivanje mirovina 100% u odnosu na rast inflacije ili plaća. Priznavanje u radni staž svaki oblik rada tijekom studiranja, Izdvajanje mirovina po posebnim propisima od “radničkih“, Uvođenje minimalne cijene sata rada za djelatnosti i zanimanja umjesto minimalne plaće, Reformu II mirovinskog stupa, Povećanje prava na min. 50% mirovine preminulog partnera, Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade…

Imate li dostatnu infrastrukturu da se sa svojim listama pojavite u svim izbornim jedinicama

Naravno da nekoliko stotina organizacijskih oblika na terenu širom Hrvatske imamo dobro razgranatu infrastrukturu koja nam omogućava da bez ikakvih problema možemo samostalno izaći u svim izbornim jedinicama. Stranka Umirovljenika (SU) i Blok umirovljenici zajedno (BUZ) odnosno članice Platforme Umirovljenici zajedno su već izlazili samostalno sa svojim listama na parlamentarne izbore tako da je sada ta mogućnost još izraženija kada govorimo o zajedničkom djelovanju 3 + 5 stranaka.

Jeste li otvoreni za bilo kakvu koaliciju ili savez prije izbora?

Umirovljenici zajedno – Politička platforma je obzirom na posljednji rejting od 1,8% postignut u samo nekoliko mjeseci djelovanja na dobrom putu da postane relevantna umirovljenička politička opcija, dovoljno snažna za samostalni izlazak u svih 10 + 2 izbornih jedinica tako da o mogućim predizbornim koalicijama uopće ne razmišljamo.

Krajnji cilj je uz dovoljno povjerenje birača, u prvom redu umirovljenika i onih koji će to biti, na predstojećim parlamentarnim izborima osvojiti dovoljan broj Saborskih mandata koji će biti garancija odnosno omogućiti da se naši programski ciljevi i prijedlozi, u prvom redu za promptno povećanje mirovina, pretoče u stvarnost u najkraćem mogućem roku.

Jesu li umirovljenici kao brojna populacija u Hrvatskoj propustila priliku da imaju svoje zastupnike u saboru ali ne kroz SDP ili HDZ. Zašto do sada nije došlo do toga i jesu li ovi izbori prilika za to?

Na žalost usprkos mnogim nastojanjima da se realizira udruživanje uvijek bi se našao neki pojedinac, stranka, udruga ili više njih koji vjerojatno radi nekih osobnih interesa opstruiraju svaki napor. Da su svim udrugama i strankama umirovljenici na prvom mjestu, u što se svi redom zaklinju, tada bi sasvim sigurno već odavno došlo do udruživanja doslovno svih, no riječi su jedno a stvarnost nešto sasvim drugo.

Stvarnost je već više puta pokazala kako su pojedinci u ime nekih udruga ili stranaka spremni uraditi doslovno sve samo kako bi ostvarili neki osobni odnosno uski interes svoje grupacije. Najbolji primjer za to su čelne osobe SUH-a, MUH-a i HSU-a koji javno pričaju kako su za suradnju a onda kada suradnju treba realizirati kroz neki zajednički projekt iznalaze bezbroj razloga ili opravdanja da se tako nešto ne dogodi. Navedena trojka već dulje vrijeme radi veliku štetu umirovljenicima budući se umjesto iskrene borbe za veća prava umirovljenika međusobno nadmeću tko će se od njih više dodvorit Vladi.

Takvo ih je ponašanje koštalo gubitka bilo kakve relevantnosti, a najbolji barometar raspoloženja javnosti prema njima i njihovu radu su društvene mreže na kojima gotovo da i ne mogu dobiti ni jedan pozitivan komentar, čega su i oni svjesni, stoga im jedino i preostaje da se pokušaju dodvoriti SDP-u ili HDZ-u kako bi sačuvali svoje lukrativne pozicije.