Umirovljenicima ne trebaju politički igrokazi već konkretna rješenja

Umirovljenicima ne trebaju politički igrokazi već konkretna rješenja

 

Izjave nakon jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe od strane resornog ministra Marina Piletića i predsjednica udruga SUH-a i MUH-a kako će neke zaključke uputit Vladi samo još jedno u nizu ispraznih obećanja bez ikakvog pokrića.

Kazati kako će se neki zaključci sa navedene sjednice uputiti Vladi koja bi to ozbiljno mogla razmatrati tek u narednoj godini, dakle super izbornoj godini, je jedan veoma loše smišljen politički igrokaz onih koji već predugo parazitiraju na mukama mnogih umirovljenika koji doslovno preživljavaju sa svojim sve mizernijim mirovinama. Davati bilo kakva obećanja, a biti svjestan da će ista sasvim sigurno nakon izbora morati razmatrati neka druga Vlada, je bezobrazluk bez presedana, omalovažavanje i uvreda za zdrav razum.

Razni dodaci na mirovine u vidu 13. mirovine, paketi pomoći i sl. što predlažu SUH i MUH uz izmjenu formule za usklađivanje mirovina, kao i niz za umirovljenike ponižavajućih prijedloga koje iznosi HSU, je vrhunac licemjerja i potpuno ignoriranje u stvarnosti svima poznate činjenice po kojoj je glavni problem velike većine umirovljenika premala mirovina a ne razni PR dodaci kojima se u nedostatku pravih rješenja bave udruge i HSU.

Vlada je u mandatima od  2016 - 20. - 24. u svom programu navodila kako će mirovine rasti na 50 – 60% prosječne plaće, stoga je bilo za očekivati kako će predstavnici i „predstavnici“ umirovljenika sa svojim prijedlozima biti upravo na tom tragu. Umjesto toga, SUH, MUH i HSU kao da se natječu tko će u svojim igrokazima više poniziti umirovljenike, jer tko bi to uopće zdrave pameti ponudio umirovljenicima kartice za popust u trgovinama, jeftiniji ručak u restoranima i slične „genijalnosti“ uz prazan novčanik. Zar i jednostavna logika ne kaže da je za mogućnost korištenja bilo kakvog popusta primarno imati nešto u novčaniku?!

Pitamo se kako je moguće da SUH, MUH i HSU ne vide problem stotina tisuća ljudi koji su otišli u mirovinu prije 5, 10, 15, 20 g. koji sada imaju puno manje mirovine od onih koji danas odlaze u mirovinu pod istim uvjetima. Upravo su umirovljenici iz navedenog perioda najviše oštećeni, neki i za 100-300 svaki mjesec. Taj problem se može riješiti samo na jedan način odnosno novim izračunom mirovina kakav je predložila Platforma Umirovljenici zajedno, a glasi: „Ponovni izračun mirovina za sve na bazi 75-80% neto plaće u posljednjih ili najboljih 10 godina uz ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života i uz AVM od 18,5 € što za puni radni staž znači najmanju mirovinu od 750 €

Platformi Umirovljenici zajedno raste potpora, posebno od umirovljenika, što se jasno vidi i u anketi kroz relevantni rejting od 1,8% preskočivši i mnoge parlamentarne stranke uključujući i HSU koji sa navedenim udrugama više od 20 godina parazitiraju na problemima umirovljenika ne baveći se rješavanjem problema već osobnim interesima pojedinaca.

Ako su društvene mreže barometar za raspoloženje javnosti, u dobroj mjeri i jesu, onda su SUH, MUH i HSU već trebali shvatiti da za razliku od Platforme Umirovljenici zajedno kojoj podrška raste iz dana u dan oni nemaju gotovo nikakvu podršku za svoj ne/rad.

U Zagrebu, 30.11.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama