Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi

Gostovanje kod voditelja Petra Vlahova na HTV4 je bila nova prilika za predstavljanje glavne programske smjernice Platforme Umirovljenici zajedno odnosno koordinatora Milivoja Špiku da na jedan slikovit način pojasni koje i kolike su razlike u onome što u svojim rješenjima za problem rastućeg siromaštva umirovljenika nudi Platforma Umirovljenici zajedno u odnosu na ono što nude SUH, MUH, HSU, kada je riječ o tzv. „radničkim“ mirovinama.

Fotografija zorno prikazuje kako se reflektira prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno na mirovinu koja bi se novim izračunom za umirovljenike povećala za prosječnih 200 što simbolizira i novčanica od 200 u desnoj ruci koordinatora Platforme Umirovljenici zajedno.

Isto tako na slikovit način vidimo kroz novčanicu od 50 u lijevoj ruci koordinatora Milivoja Špike kako bi se odrazili prijedlozi SUH, MUH, HSU-a, kada bi se sveli na prosječni porast mirovine, ako zbrojimo traženu 13. mirovinu, božićnicu i uskrsnicu….

Ono što prethodno navedenom treba dodati je činjenica da novim izračunom mirovine trajno rastu odmah i ostaju svaki naredni mjesec, dočim prijedlozi UH, MUH i HSU-a ovise o dobroj volji politike koja će sigurno u narednoj godini onih 50 dati umirovljenicima jer se radi o izbornoj godini, a moglo bi biti i još nekih šarenih „poklona“, no nema nikakve garancije da će se sve to dogoditi i slijedeće godine a kao li u narednim godinama…. Iskustvo nam govori dovoljno o tome koliko i kakvih je kroz prethodnih 8 godina bilo božićnica, uskrsnica, a o 13. mirovini da i ne govorimo…

Podrškom prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno za „Ponovni izračun mirovina za sve na bazi 75-80% neto plaće u posljednjih ili najboljih 10 godina uz ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života uz AVM od 18,5 €  što za puni radni staž znači najmanju mirovinu od 750 €“ znači odlučiti se slikovito kazano za „novčanicu od 200 “ koja se nalazi u desnoj ruci koordinatora, kao što u suprotnom znači kod odabira novčanice od 50 u lijevoj ruci ako se odlučite podržati prijedloge koje zagovara SUH, MUH, HSU.

Ako je suditi po posljednjoj anketi Ipsos pulsa objavljenoj na nova.tv u kojoj je Umirovljenici zajedno sa rejtingom od 1,8% ispred niza parlamentarnih stranaka, onda je vrlo izvjesno da umirovljenici sve masovnije podržavaju prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno odnosno za ono što je u „desnoj ruci“ koordinatora. To nas jako veseli, posebno jer je to sve bolja garancija da ćemo uz podršku birača, ponajviše umirovljenika, prijedlog uspjeti provesti, ako ne do održavanja parlamentarnih izbora, onda sasvim sigurno u kratkom roku odmah nakon.

Kako je Vlada u svom prijedlogu proračuna za 2024. godinu sa predviđenih 8,3 milijarde   za mirovine na dobrom tragu koji nas na koncu može dovesti i do realizacije prijedloga Platforme Umirovljenici zajedno, tako vjerujemo da umirovljenicima neće bit teško odabrati između onoga što kao ponudu slikovito predstavlja „lijeva odnosno desna“ ruka koordinatora.

U Zagrebu, 27.11.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

VIDEO SLIKOVITOG PRIKAZA MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/atG4qGfFdRQ?si=vJNy9E5M031lmEI6" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>