„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike

 

Nakon što je Platforma Umirovljenici zajedno još ljetos, dok su se mnogi „predstavnici“ umirovljenika bezbrižno kupali i sunčali, predstavila svoje rješenje za suzbijanje rastućeg siromaštva umirovljenika, a prijedlog dobio plebiscitarnu podršku od samih umirovljenika, započeo je ovih dana do sada neviđeni napad združenih snaga vladinih „pudlica i poltrona“ usmjeren na nas kao predlagače, ali i sam prijedlog.

SUH, MUH i HSU tako uz jaku podršku nekih „medija i stručnjaka“ za mirovinski sustav pokušavaju uvjeriti javnost, posebno umirovljenike, da je prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno kojim se traži ponovni izračun mirovina na bazi 75-80% neto plaće u posljednjih ili najboljih 10 godina uz ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života uz AVM od 18,5   što za puni radni staž od 41 godine daje najmanju mirovinu od 750 nerealan, neostvariv, nejasan, megalomanski, populistički i što sve ne. 

Navedeni redom nastoje uvjeriti javnost da oni odnosno umirovljenici umjesto povećanja mirovina  žele nešto sasvim drugo, poput 13. mirovine koja ne bi bila 13. mirovina već neki novi naziv za dodatak koji bi zamijenio dosadašnje dodatke što znači da se u stvari ništa ne mijenja. Potom su zatražili ukidanje penalizacija sa navršenih 65 g. ali kažu da pristaju da to bude i sa navršenih 70 g. što obzirom na njihove već iskazane „pregovaračke - trgovačke“ sposobnosti znači da će bez problema pristati da se penalizacija „ukine“ sa navršenih 75 ili 80 g.. Dakle važno im je samo da bi si mogli pripisati „zasluge za ukidanje penalizacije“, čuj ovo, za ukidanje?!  

Ništa za tandemom „pudlica“ SUH – MUH ne zaostaje ni HSU sa prijedlogom da se mirovine povećaju za 10% kroz 4 godine što su naknadno povećali na „čak“ na 12% ili na 3% kroz svaku od narednih 4 godine. Koliko je ovaj prijedlog HSU-a promašen i retrogradan, ne treba posebno obrazlagati jer je to vjerojatno i djeci vrtićke dobi jasno. Ne i „generalu“ koji pun sebe obrazlaže svoj prijedlog za koji na društvenim mrežama, baš kao i za sveukupno djelovanje HSU-a, pozitivan komentar već dulje vrijeme treba tražiti mikroskopom, a ništa bolje od HSU-a sa svojim prijedlozima ne prolazi ni njihov bivši predsjednik i saborski zastupnik Silvano Hrelja.  

Očito je da „dušobrižnici“ zaokupljeni osobnim interesima uopće ne vode računa o 750 tisuća umirovljenika kojima se samo novim izračunom uz jednake parametre mogu povećati mirovine 100 – 300 a da se ne uradi nova nepravda prema dijelu njih. Nije normalno da osobe umirovljene prije 15 ili 20 godina uz puni radni staž imaju mirovinu 450– 500 umjesto minimalno 750 koliko bi po našem prijedlogu trebali imati, baš kao što po istim uvjetima otprilike imaju umirovljenici koji posljednjih godina odlaze u mirovinu.  

Bilo bi smiješno da nije tragično čitati sve što predlažu SUH, MUH, HSU i njima pridruženi „stručnjaci“ kada ih sam HDZ ne bi tretirao kao „pregovarače“, no samo je pitanje dana kada će i Vlada shvatiti da uz navedene samozvane predstavnike umirovljenika neće stići i željena potpora. Upravo zato što interes umirovljenika stavljamo na prvo mjesto jesmo smetnja i prijetnja onima koji umjesto rješavanja problema umirovljenika na njima cijelo vrijeme parazitiraju.

Pitamo se tko bi to zdrave pameti uopće trebao dati povjerenje onima koji su umirovljenike svojim višegodišnjim djelovanjem doveli do nikada većeg siromaštva i beznađa.

U Zagrebu, 15.11.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama