Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?

 

Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH sa velikim zadovoljstvom smo popratili podatak da se iznos za mirovine iduće godine namjerava povećati za 1,1 milijardu što je uz posljednje usklađenje sveukupno više od 1,5 milijardi odnosno veoma blizu iznosa koji odgovara prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno kojim bi se riješio problem rastućeg siromaštva umirovljenika.

 

Kako u prezentaciji na sjednici Vlade nije čak ni okvirno navedeno na koji bi se način kroz 2024. godinu raspodijelila 1,1 milijarda umirovljenicima, a nitko od svih dosadašnjih predlagatelja odnosno SUH, MUH, HSU, HR, SDP, MOŽEMO … nije svojim prijedlozima ni blizu navedene sume, preostaje jedino logično objašnjenje da je Vlada po svemu sudeći proučila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno i odlučila ga kroz navedeni iznos implementirati u proračun za 2024. godinu.

 

Da podsjetimo, to je zahtjev za ponovnim izračunom mirovina na bazi 75-80% neto plaće u posljednjih ili najboljih 10 godina uz ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života i AVM-om od 18,5 (sa usklađenjem) što za puni radni staž od 41 godine daje najmanju mirovinu od 750 .   

 

Ako se uz navedenih 1,1 milijardu pridoda još par stotina proračunskih milijuna što sasvim sigurno ne može biti nikakva ozbiljna zapreka u proračunu onda bi se gorući problem siromaštva za više od 700 tisuća umirovljenika konačno počeo ozbiljno rješavati. Riješiti se sasvim sigurno ne može kroz povremene isplate božićnice, uskrsnice, 13. mirovine, pakete pomoći, ili pak raznim prijedlozima da se problem povećanja mirovina rješava kroz 4 godine što su redom svi predlagali izuzev Platforme Umirovljenici zajedno po čijem prijedlogu se treba napraviti novi izračun mirovina za sve i odmah, a ni u kom slučaju kroz 4 godine.  

 

Podrška koju je prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno svakim danom sve više dobiva  od samih umirovljenika očito nadilazi sve prepreke i podmetanja…  

 

U Zagrebu, 09.11.2023.

 

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama