RTL DANAS 15.08.2023. UMIROVLJENICI ZAJEDNO

RTL: 15.08.2023. UMIROVLJENICI ZAJEDNO:

Kako preživjeti s oko 300 eura kolika je prosječna mirovina? Umirovljenici su sve siromašniji i zbog visokih cijena, od Vlade traže da im poveća primanja. Najavili su izlazak na ulice ako im se minimalna mirovina ne poveća na 615 eura. Donosimo priču o životu s hrvatskom mirovinom

 

Ne živi, nego preživljava. Kada plati režije, ostane mu tek oko 200 eura mjesečno. Dragan Šolaja iz Zagreba rekao je da je cijena kruha bila ispod eura, a sada je dva eura.

 

"Koliko je otišlo mlijeko? Sve osnovne namirnice koje kupujem u dućanu otišle su gore u nebo. Neka vidi ovo Plenković, neka vidi Vlada", kaže.

 

Da Vladine mjere pomoći nisu dovoljne, upozorava koalicija umirovljeničkih stranaka. Kako kažu, sve je to kaskanje za inflacijom.

 

"Mirovina koju imaju nije dovoljna za preživljavanje i oni moraju onako iscrpljeni i poslije radnog vijeka bolesni još raditi da bi mogli preživjeti od prvog do prvog", kazao je Lazar Grujić, koordinator političke platforme Umirovljenici zajedno.

Prije nego što posegnu u novčanik, dobro ispitaju koliko što košta jer je za njih svaki cent bitan.

"Mirovina, jedva čekam da dođe jer je potrošim već prije, skoro pola mjeseca prije. Trebala bi biti malo veća", poručio je Brane Bujić iz Zagreba.

Situaciju s mirovinom komentirala je i Ruža Liper.

"Nemojte me pitati, jedva kraj s krajem. Očajno, otkad je došao euro, to nikad nije bilo tako skupo", osvrnula se.

I broj starijih koji žive ispod linije siromaštva sve je veći.

"Ne možete nikuda iz ove kože. To je što je", rekao je Jovan Arbutina iz Dugog Sela.

"Teško, kao i svi drugi penzioneri. Snađi se", kazao je Zagrepčanin Stipe.

"Samo na akciji i to je sudbina većine penzionera", komentirala je Kata Mečerik iz Zagreba.

Prosječna mirovina iznosi tek oko 400 eura. Umirovljenici zajedno traže da bude 615. U suprotnom za 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba, najavljuju prosvjed.

"Na taj dan ćemo se okupiti da jasno kažemo Vladi da nas ima, da smo nezadovoljni i da očekujemo da ispuni svoje obećanje", rekao je Grujić.

Oni odgovaraju.

"Što se tiče izračuna mirovina, razgovore sa sindikatima počinjemo raditi tako da ćemo sve teme staviti na stol i pravodobno reagirati kao i do sada", kazao je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Oleg Butković.

Ne bude li tako, već za mjesec i pol slijedi novi prosvjed.