Umirovljenici su nezadovoljni: Odazvat će se prosvjedima u velikom broju, donosimo za što se bore

Umirovljenici su nezadovoljni: Odazvat će se prosvjedima u velikom broju, donosimo za što se bore

Milan Dalmacija, 21. lipnja 2023.

Umirovljenici u velikoj mjeri podržavaju ideju prosvjeda kako bi popravili svoj standard. Brojni se zahtjevi postavljaju pred Vladu, a mi smo vas odlučili pitati kolika bi vam mirovina bila dovoljna za život?

Umirovljenici su već dulje vrijeme nezadovoljni svojim materijalnim položajem i statusom u društvu. Zahtjevi umirovljeničkih predstavnika prema Vladi se gomilaju, kao i pozivi na prosvjed, koji bi se prema prvim najavama trebao dogoditi 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba.

Umirovljeničke udruge i političke platforme traže uvođenje 13. mirovine, povećanje trenutnih mirovina promjenom formule usklađivanja, ukidanje penalizacije, ukidanje poreza na mirovine i alimentacije bakama i djedovima te povećanje osobnog odbitka, o čemu smo pisali ovdje. Nakon Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru rada i mirovinskog sustava pismom su se obratili i predstavnici platforme Umirovljenici zajedno.

Mirovine realno padaju

Podsjetili su kako je za vrijeme Plenkovićeve vladavine udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći pao s 39 na 35 posto, umjesto najavljenog povećanja na 50 do 60 posto. Podržali su inicijativu SUH-a i MUH-a te sami iznijeli svoje zahtjeve, o kojima smo već pisali u ovom tekstu te dodali još neke.

– Uz prioritete koje smo prethodno naveli tražimo da se razmotri mogućnost povećanja doprinosa za prvi mirovinski stup, kao i da se detaljno analizira problem efikasnosti drugog mirovinskog stupa, da se uvede institut javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, da se osiguraju redovita božićnice i uskrsnice svim umirovljenicima, kao i isplata 13. mirovine. Tražimo bolju medicinsku skrb, jeftinije lijekove, više domova za umirovljenike i smještajnih jedinica. Uz činjenicu da umirovljenici čine trećinu ukupne populacije Hrvatske tražimo i pravo na veću zastupljenost u programima HRT-a. Nadamo se da će te nam, posebno jer se radi o primarnom interesu umirovljenika, što prije omogućiti priliku da vam sve naše zahtjeve prezentiramo uz detaljna obrazloženja, naveli su u svom pismu Umirovljenici zajedno.

Idete na prosvjed

Osim što su u videu, kojeg možete pogledati ovdje, umirovljenici podržali prosvjede pitali smo ih u našoj anketi hoće li izaći na najavljene prosvjede? Da je situacija zaista teška, a mirovine niske pokazuju i rezultati glasovanja. Ukupno je glasalo 3.228 osoba. Od tog broja, njih 2.757 (85,46 posto) izašlo bi na trgove i ulice te se borilo za svoja prava. Da to nema smisla, misli njih 296 (9,18 posto), a da poziv na prosvjede nije dopro do svih pokazuje i 175 osoba (5,42 posto) koje tvrde da ne znaju ništa o prosvjedima.

https://www.mirovina.hr/novosti/umirovljenici-su-nezadovoljni-odazvat-ce-se-prosvjedima-u-velikom-broju-donosimo-za-sto-se-bore/