Hrvatski umirovljenici su među najsiromašnijima u EU. Zašto?

Hrvatski umirovljenici su među najsiromašnijima u EU. Zašto?

SEZONA prijetnji prosvjedima još nije gotova. Nakon sudaca, liječnika i medicinskog tehničkog osoblja, umirovljenici najavljuju izlazak na ulice ako se ne poboljšaju njihova materijalna i druga prava.

Traže ukidanje doživotne penalizacije prijevremene mirovine te povećanje udjela mirovine u hrvatskom BDP-u na prosjek EU, božićnice i uskrsnice svim umirovljenicima, 13. mirovinu, bolju medicinsku skrb, više domova za umirovljenike te veću zastupljenost u informativnim programima HRT-a.

"Umirovljenici su previše dali društvu da bi se nekome stalno moljakali, da bi bili stalno zapostavljani u poboljšanju svog materijalnog statusa i drugih prava", poručila je platforma koja okuplja Stranku umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratsku stranku umirovljenika.

Njihovi argumenti se svode na to da su mirovine u Hrvatskoj premale, umirovljenici teško žive, a država ih godinama zapostavlja po pitanju širenja materijalnih i ostalih prava, za razliku od nekih drugih skupina koje ovise o državnom proračunu. Jesu li u pravu?

Trećina umirovljenika je u riziku od siromaštva

Stvar je poprilično jednostavna: hrvatske mirovine su premale da bi osigurale dostojanstven život umirovljenika. Prosječna starosna mirovina za travanj ove godine je iznosila 436 eura, invalidska 329 eura, a obiteljska 350 eura. To je između 30 i 40 posto prosječne neto plaće.

Da u Hrvatskoj umirovljenici jako teško žive, potvrđuju podaci o tome koliko ih je u riziku od siromaštva. Hrvatska je prema tome jedna od najgorih država EU za život umirovljenika jer čak trećini (32.4 posto) prijeti siromaštvo.

Gore od Hrvatske su samo Estonija (52.3 posto u riziku od siromaštva), Latvija (40.5 posto), Litva (39.5 posto) i Bugarska (35.6 posto). Situacija se u odnosu na prije jedanaest godina pogoršala, pa je danas veći postotak umirovljenika u Hrvatskoj koji su u riziku od siromaštva (3 postotna boda više).

Situacija je puno gora od prosjeka EU, koji iznosi 17.3 posto. Hrvatska je jedna od najgorih država EU za umirovljenike i daleko od Austrije, Mađarske, Danske, Francuske, Luksemburga i Slovačke, u kojima je manje od 15 posto umirovljenika u riziku od siromaštva.

CIJELI TEKST MOŽETE PROČITATI NA INDEX.HR