Matematički neodrživo - Umirovljenici i sindikalisti čude se tezama da manji doprinosi daju iste mirovine

Matematički neodrživo - Umirovljenici i sindikalisti čude se tezama da manji doprinosi daju iste mirovine

Milan Dalmacija

6. svibnja 2023.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić potvrdio je kako će se ići u smanjenje mirovinskih doprinosa, a njegov prethodnik Marko Pavić uvjerava kako se time pomaže najosjetljivijim skupinama u društvu, među kojima su i umirovljenici. No, politička platforma Umirovljenici zajedno, kao i sindikalisti upozoravaju na to da novca već sad nedostaje u mirovinskom sustavu. Matematički im je neodrživa teza da se smanjenim doprinosima mogu zadržati iste mirovine.

Mnogi sumnjaju da će smanjenje poreznih davanja udobrovoljiti poslodavce da počnu isplaćivati veće plaće. Samim time, osim smanjenog upliva doprinosa, državni proračun će biti opterećeniji, drže iz političke platforme Umirovljenici zajedno, koja je o toj temi održala tiskovnu konferenciju zajedno s predstavnicima umirovljeničkih udruga i sindikata.

– Povećavanje ili davanje različitih neoporezivih dodataka na plaće samo se kratkoročno pomaže zaposlenicima, ali dugoročno odmaže jer se tako stimuliraju poduzetnici koji sve više isplaćuju “ispod stola”, što znači da je mirovinski fond na sve većem gubitku, a mirovine sve manje. To se vidi i iz činjenice da svake godine za isplatu mirovina nedostaje sve više sredstava koja se nadoknađuju iz drugih proračunskih prihoda, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever.

CIJELI TEKST PROČITAJTE NA mirovina.hr