Tribina – tiskovna UMIROVLJENCI ZAJEDNO – političke platforme 05.05.2023

Tribina – tiskovna 05.05.2023.

Nije realno izdvajati manje a očekivati isto ili više…

Na jučer održanoj tribini - tiskovnoj konferenciji  u organizaciji UMIROVLJENCI ZAJEDNO – političke platforme na temu Reakcije predstavnika sindikata i umirovljenika na predložene izmjene u poreznom sustavu i najavu smanjenja doprinosa za I mirovinski stup… govorili su predstavnici UMIROVLJENCI ZAJEDNO – političke platforme Lazar Grujić i Milivoj Špika, predsjednik nacionalnog reprezentativnog sindikata (NHS) Krešimir Sever. Te Mladen Novosel predstavnik SUZA-e koja okuplja stotinjak umirovljeničkih udruga iz cijele Hrvatske,

Na samom otvaranju tiskovne konferencije današnji domaćin Lazar Grujić predsjednik SU i Koordinator UMIROVLJENCI ZAJEDNO – političke platforme je nakon predstavljanja sudionika i zahvali medijima na praćenju u ime svih nazočnih uputio izraze duboke sućuti obiteljima tragično stradalih žrtava u Republici Srbiji tijekom proteklih nekoliko dana.

Potom je Lazar Grujić dao kratki uvod temu tiskovne na koju su se referirali Krešimir Sever u ime Nezavisnih Hrvatskih sindikata, Milivoj Špika u ime UMIROVLJENCI ZAJEDNO – političke platforme i Mladen Novosel u ime SUZA-e. Zajedničkom tribinom sa sindikatima i temom se zapravo javno najavljuje produbljivanje suradnje sa radničkim sindikatima i pokazuje otvorenost „Platforme“ prema svima koji se bave bilo posredno ili neposredno problematikom vezanom uz prava umirovljenika, sa radničkim sindikatima posebno.

Svjedoci samo da niska primanja u prošlosti odnosno sadašnjosti znače i niske mirovine sada i u budućnosti, a niske mirovine, kao što svi znamo, sve više naših umirovljenika uvlači u zonu siromaštva. Upravo borba protiv siromaštva sve više postaje zajednička tema kako zaposlenika kao budućih umirovljenika tako i samih umirovljenika kao bivših zaposlenika. Kako se najavljenim poreznim korekcijama zadire u radnička prava odnosno plaće zaposlenika, a promjenom stope doprinosa za I stup jasno je  da se svi involvirani moraju jasno očitovati.

UMIROVLJENCI ZAJEDNO - Politička  platforma  smatra kako manjim izmjenama u poreznom sustavu plaća nije moguće riješiti glavni problem sa plaćama, ali i mirovinama, a to je da su one u Hrvatskoj za razliku od drugih članica EU općenito premale. U borbi za prava umirovljenika kao i radnika, a ovisno o konačnom prijedlogu Vlade ne isključujemo ni mogućnost da zajedno sa sindikatima krenemo sa prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma.

Krešimir Sever predsjednik NHS je u svom izlaganju posebno dodirnuo probleme koji nastaju stalnim poreznim promjenama u kojima povećanje ili davanje raznih neoporezivih dodataka na plaću samo kratkoročno pomaže zaposlenicima a u stvari dugoročno odmaže jer se na taj način „stimuliraju“ poduzetnici koji sve više isplaćuju „ispod stola“ što znači da je i mirovinski fond na sve većem gubitku a mirovine sve manje, što se vidi i iz činjenice da svake godine za isplatu mirovina nedostaje sve više sredstava koja se nadoknađuju iz drugih proračunskih prihoda. Radno zakonodavstvo i sustav plaća se mora usklađivati i paralelno rješavati sa potrebama mirovinskog sustava.

To je teško ili nemoguće postići parcijalnim rješenjima ili raznim paketima pomoći koji naravno dobro dođu svakome u nevolji ali ne rješavaju probleme rastućeg siromaštva radnika i umirovljenika. Nigdje se ne vide projekcije i detaljna analiza učinaka pri mogućim promjenama u poreznom sustavu koje bi se navodno trebale odraziti pozitivno na rast plaća zaposlenicima, te jasnog prijedloga za određene korekcije stope doprinosa za I mirovinski stup odnosno smanjenje stope sa 15% na 13% a da tako nešto neće utjecati na mirovne u budućnosti. Takve tvrdnje naprosto nisu matematički održive. Naravno da svi podržavamo svaki napor Vlade koji rezultira povećanjem plaća zaposlenicima koje su usprkos svim dosadašnjim naporima i mjerama još uvijek daleko ispod EU prosjeka.

Suglasni smo i sa mišljenjem stručnjaka za financije kako nema previše prostora u povećanju neoporezivog dijela plaće kao i da se nešto radikalno za povećanje plaća neće moći uraditi manjim korekcijama u poreznom sustavu odnosno ukidanju prireza već samo povećanjem cijene sata rada po čemu sve više zaostajemo i za našim prvim susjedom Slovenijom u kojoj je satnica gotovo dvostruko veća no u Hrvatskoj.

Moguće ukidanje prireza je posebno zanimljiva priča jer bi neke JLS, posebno Grad Zagreb koji ima najveću stopu prireza  (18%), mogle nadoknaditi gubitak prihoda po toj osnovi enormnim povećanjem cijena komunalnih usluga kako bi nadoknadili „manjak“ u svom proračunu što bi u konačnici ne samo potpuno anuliralo povećanja plaća ukidanjem prireza već bi ukupan efekt bio negativan. 

Milivoj Špika je u ime UMIROVLJENCI ZAJEDNO - Političke  platforme na početku svog izlaganja posebno istakao da je možda jedina korist od najavljenih promjena ministra Primorca zapravo motiviranje za što tješnju suradnju predstavnika radnika i umirovljenika. Ipak, ono što posebno izaziva zabrinutost u najavljenim promjenama, kako sadašnjih tako i budućih umirovljenika, a time i sindikata, je najava da se od slijedeće godine smanji stopa doprinosa za I mirovinski stup sa 15 na 13%.

Ono što nas i sindikate posebno zabrinjava u navedenoj odnosno najavljenoj promjeni je tvrdnja ministra kako smanjenje stope doprinosa za I mirovinski stup neće utjecati na visinu mirovina što samo po sebi  znači i potvrdu da mirovine ni do sada nisu ovisile o visini izdvajanja zaposlenika za svoju mirovinu što je potpuno neprihvatljivo. Zapravo je to u potpunoj suprotnosti sa preporukom EK po kojoj visina mirovine u najvećoj mjeri treba ovisiti o visini uplata svakog pojedinca. Problem dakle počinje sa malim plaćama što u budućnosti rezultira sa malim mirovinama.

Zajednički je zaključak kako nema nikakve logike, još manje uporišta u proračunu RH, u tvrdnji da se smanjivanje stope izdvajanja doprinosa za I mirovinski stup u budućnosti neće odraziti na mirovine, naravno u negativnom smislu. Logika nalaže da se umjesto 2% najavljenog smanjenja stope za I mirovinski stup za isto ili čak koji postotak više doprinos zapravo treba povećati. Isto tako nije moguće razgovarati o bilo kakvim promjenama stopa doprinosa za I mirovinski stup a da se u isto vrijeme ne otvori i detaljno razmotri funkcioniranje i efekti II mirovinskog stupa koji po svim pokazateljima ipak nije opravdao očekivanja radi kojih je i uveden.

Medijima se obratio i Mladen Novosel u ime SUZA koja predstavlja savez stotinjak umirovljeničkih udruga iz cijele Hrvatske. Novosel je u svom obraćanju naglasio važnost i potrebi što veće podrške  Političkoj platformi – UMIROVLJENICI ZAJEDNO ističući važnost i u interesu umirovljenika potrebu suradnje sa najvećih umirovljeničkih udruga sa UMIROVLJENICI ZAJEDNO – političkom platformom pozvavši još jednom da se pridruže u zajedničkoj borbi za prava umirovljenika.

Posebno je naglasio važnost zajedničkog djelovanja i na slijedećim parlamentarnim izborima nužnost osvajanja što je moguće više saborskih zastupnika bez čega nije moguće u Hrvatskom saboru izboriti se za veća prava umirovljenika, i ne samo njih već i drugih ugroženih skupina, u prvom redu radnika sa malim plaćama, nezaposlenih, blokiranih…..

Politička platforma – UMIROVLJENICI ZAJEDNO smatra da je krajnje vrijeme za jednu sveobuhvatnu reformu mirovinskog sustava koja bi se provodila imajući u vidu prvenstveno interese sadašnjih i budućih umirovljenika, a to naravno podrazumijeva i interese radnika. Razna parcijalna rješenja ili kozmetičke izmjene ni do sada nisu polučili očekivane rezultate već su bile samo u funkciji ublažavanja problema stoga je borba protiv siromaštva radnika i umirovljenika primarni zadatak kako sindikata tako i umirovljeničkih stranaka i udruga .