Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU

Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU

Mada smo 01. srpnja 2013. godine postali i službeno punopravni član EU u stvarnosti smo to postali tek današnjom odlukom koja je donesena na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU kada je jednoglasno donesena odluka o ulasku Hrvatske u Schengen što će biti u primjeni od 01.01.2023. godine. Za koaliciju UMIROVLJENICI ZAJEDNO, a uvjereni smo i za sve građane Lijepe naše ovo je uistinu povijesni dan jer ova odluka znači i da u povijest odlaze ponekada i višesatna čekanja na graničnim prijelazima naših susjeda Slovenije ili Mađarske.

Najveći benefit od ulaska Hrvatske u Schengen će svakako imati naš turizam jer će od Nove godine brojni turisti koji su do sada, posebno u ljetnim mjesecima, u kilometarskim kolonama čekali na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj ubuduće bez ikakvog zaustavljanja moći putovati prema svojim odredištima unutar Schengen-skog prostora.

Putovati unutar EU bez ikakvih ograničenja i bez potrebe pokazivanja putovnica na ulasku u pojedinu zemlju članicu EU će uistinu biti veliki i pozitivan psihološki efekt za svakoga od nas u Hrvatskoj jer time u svakoj osobi raste osjećaj da je dio nečega odnosno jedne velike zajednice koja broji cca pola milijarde ljudi. Ulazak Hrvatske u Schengen je uz veliku čast i korist ujedno i velika odgovornost odnosno obveza jer od 01.01.2023. Hrvatska sa svojim vanjskim granicama prema BiH i Srbiji postaje i vanjska granica EU.

Ovakvi događaji su upravo oni koji trebaju ujediniti i radovati sve, posebno političke aktere u Hrvatskoj neovisno o tome jesu li dio oporbe ili parlamentarne većine. Ovo je ujedno i pravi trenutak da se za današnju odluku kojom Hrvatska i službeno ulazi u Schengen oda priznanje i čestita svima koji su na bilo koji na čin doprinijeli ovom velikom vanjskopolitičkom uspjehu Hrvatske.

Posebne čestitke idu na adresu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića. 

U Zagrebu, 08.12.2022.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO (SU, BUZ, DSU)