CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!?

CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!?

Ako analiziramo rezultate agencije IPSOS puls za mjesec studeni samo za umirovljeničku opciju, odnosno HSU kao jedinu zastupljenu u anketi, koju redovito objavljuje Nova TV, onda možemo doći do cijelog niza odgovora na nekoliko vrlo zanimljivih pitanja. Kako umirovljenika ima 1,2 milijuna koji predstavljaju najbrojniju socijalno – interesnu skupinu logično bi bilo očekivati i da imaju važnu ulogu u političkom životu Hrvatske.

Ako je suditi po rezultatima CROBAROMETRA za mjesec studeni onda je sasvim očito što umirovljenici odnosno njihovi politički predstavnici trebaju što prije uraditi. Još se jednom naime potvrdilo da bez udruživanja i zajedničkog djelovanja umirovljeničkih stanaka i potpore umirovljeničkih udruga za umirovljenike u Hrvatskoj neće doći bolji dani.

Od ljeta kada je pokrenuta inicijativa i u kolovozu potpisan sporazum o suradnji SU, BUZ, DSU koji su se udružili pod nazivom UMIROVLJENICI ZAJEDNO i dobili podršku za programsku suradnju pod nazivom ZAJEDNO SMO JAČI od umirovljeničkih udruga MUH-a, SUH-a i SUZA, neke su se stvari na umirovljeničkoj političkoj sceni počele ubrzano mijenjati. Kako je u anketama jedino HSU mogući izbor jasno je da se to odrazilo i na njihov rejting pa je tako paralelno sa početkom djelovanja koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO i prosječnim rejtingom HSU-a od 1,6% (siječanj 2021. - srpanj 2022.) već u kolovozu naglo skočio na 2,5%, potom u rujnu na 3,3%, te u listopadu dosegao rekordnih 3,6%.

Rast rejtinga HSU-a je sve nas u koaliciji UMIROVLJENICI ZAJEDNO veoma radovao jer smo od početka znali da je u rast rejtinga utkan i dio našeg rada što je trebao biti samo još jedan razlog više da se HSU kao najveća i parlamentarna umirovljenička stranka što prije okrene zajedničkom djelovanju odnosno koaliciji. Kako smo nekim kolegama u HSU od početka našeg djelovanja u dobroj vjeri pokušavali objasniti da je nagli rast rejtinga dijelom posljedica i našeg djelovanja, što su neki od njih na žalost sa podsmjehom, čak i ljutnjom rezignirano odbacivali, tako smo da bi naše mišljenje dokazali odlučili da već u listopadu jako smanjimo, a u studenom i gotovo potpuno zastanemo sa svim javnim aktivnostima koalicije UMIROVLJENCI ZAJEDNO.

Rezultat ‟pokazne vježbe” je najnoviji rejting HSU-a koji je u studenom (ovom mjesecu) u odnosu na listopad kada je bio rekordnih 3,6%, naglo pao na 1,6%. Jasno je dakle da ovaj posljednji rejting HSU-a nedvojbeno ukazuje da nam umirovljenici kroz ankete žele poručiti kako očekuje jedinstvo i suradnju umirovljeničkih stranaka. Analizirajući neke dosadašnje ankete i ponašanje umirovljeničkog biračkog tijela kad se umirovljeničke stranke udružuju jasno se može zaključiti da su umirovljenici očito spremni snažno podržati jednu jedinstvenu odnosno ‟svoju” opciju, uvjereni smo i sa puno većom potporom od izbornog praga od 5%...

Vjerujemo da su svega navedenog nakon provedene ozbiljne analize svjesni i kolege iz vodstva HSU-a čiji službeni odgovor na naš poziv za suradnju još uvijek čekamo.

U Zagrebu, 04.12.2022.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO (SU, BUZ, DSU)