Kompleti za preživljavanje građana ili uplašene vlasti!?

Kompleti za preživljavanje građana ili uplašene vlasti!?

Energetske kriza zbog rata u Ukrajini odnosno sankcija nametnutih Rusiji svaki dan stvara sve više problema mnogim Vladama unutar EU koje se zbog enormnih poskupljenja energenata, posebno plina i električne energije već ozbiljno ljuljaju. Rastuće nezadovoljstva građana svakim je danom sve izraženije a time i stabilnost mnogih Vlada koje kriznim mjerama pokušavaju ublažiti sve vidljivije posljedice navedenih poskupljenja koje uz rastuću inflaciju i porast cijena hrane poput tsunamija ruši standard građana, posebno onih najsiromašnijih odnosno umirovljenika.

U nevolji koja je zadesila sve članice EU Njemačka je očito otišla korak dalje pozivajući svoje građane da se pripreme za moguće nestašice energenta, vode ili goriva!? Ako je takvu mjeru poduzela jedna Njemačka onda ne treba čuditi što je Ravnateljstvo civilne zaštite RH odmah reagiralo sa svojim preporukama za ‟krizne” situacije. Možda su namjere Njemačke vlasti potpuno dobronamjerne i usmjerene samo na ono što je navedeno odnosno eventualni kratkoročni nestanak struje, vode i goriva, no čitajući između redaka nekako se teško oteti dojmu da sve navedeno spada u pripremu za neku puno ozbiljniju krizu od navedenog. Uzevši u obzir krvavi rat u Ukrajini kojem se još uvijek ne nazire kraj i sve ratoborniju retoriku Rusije, pa tome dodamo i zlokobnu retoriku nekih naših ‟susjeda” nekako je sve bliže da navedenu izvanrednu situaciju kao razlog zamjeni samo jedna riječ ‟RAT”.

Kada ti netko, u ovom slučaju nadležno državno tijelo, kao građaninu preporuči da je vrijeme za pripremu kompleta za desetodnevno preživljavanje koji bi trebao sadržavati: dvije litre vode dnevno po osobi, konzerviranu hranu i otvarač za konzerve, hranu za dojenčad, lijekove za kronične bolesti, analgetike i antiseptike, zavoje i flastere, igle sigurnosnice, maske, sterilne rukavice, antibakterijski gel, papirnate ručnike, toalet-papir, pelene po potrebi, vreće za smeće, deka ili vreća za spavanje, zviždaljka, džepni nožić, svjetiljka s baterijama, indukcijski ili radio na baterije, šibice ili upaljač, čvrste cipele, rezervnu odjeću, kopije svih važnih dokumenata i gotovinu, onda sasvim sigurno bilo kakva elementarna nepogoda ili kratkoročni nestanak struje, vode ili goriva nije ono prvo što će bilo kome pasti na pamet kao razlog slaganja kompleta za preživljavanje.

Pozivamo Vladu RH da odmah bez odlaganja reagira na sasvim opravdane i logične insinuacije koje mogu proizaći iz navedenih preporuka Njemačke odnosno Ravnateljstva civilne zaštite RH kako bi se već u začetku spriječilo moguće stvaranje straha i širenje panike. Ako uistinu postoji neki stvaran razlog za navedenu preporuku izuzev javno navedenih onda od Vlade tražimo da ih odmah podastre javnosti kako bi sa sebe skinula svaku moguću odgovornost radi umjetnog stvaranja straha ili širenja panike kod građana.

U Zagrebu, 18.09.2022.

SU-BUZ-DSU

UMIROVLJENICI ZAJEDNO