Konačno su nas čuli

Konačno su nas čuli…

Stranka  umirovljenika  pozdravlja Odluku Vlade RH da jednim kompleksnijim paketom potpore ugroženim građanima i umirovljenicima pomogne savladati poskupljenja, prije svega, energenta a posljedično tome i niz najosnovnijih živežnih  namirnica i komunalnih usluga.

U  posljednje dvije godine našu Zemlju zahvatile su nepogode od potresa  do epidemije. U intervencijama suzbijanja posljedica ovih katastrofa Vlada je reagirala učinkovito i odgovorno, osiguravši sredstva za obnovu potresom pogođenih područja, isto tako novčanom intervencijom sačuvano je gospodarstvo i radna mjesta alimentacijom njihovih osobnih dohodaka, što je za očuvanje održivog mirovinskom sustava od krucijalne važnosti.

Mi iz Stranke umirovljenika u uvjetima kriza i otezanog poslovanja tražimo od Vlade da se i dalje fokusira i jače prione na odlučnije rješavanje sustavna i neriješena pitanja umirovljenika. Do sada smo nebrojeno puta ukazivali na potrebu dugoročne institucionalne zaštita, temeljnih i neotuđivih prava socijalne zaštite te prava na život dostojan čovjeka umirovljenika i ljudi treće životne dobi…

Tu danas, prije svega mislimo:

- Na pravo nasljedovanja dijela mirovine od pokojnog supružnika.

- Na povećanje obiteljskih mirovina.

- Na traženje i uvođenje nove formule usklađivanja mirovina, a prema praksi u većini država EU…

To su samo neki od brojnih prioriteta s kojima ćemo uskoro upoznati javnost.

Stranka umirovljenika je interesna stranka. Imamo umirovljeničke prioritete, od kojih ne odustajemo i nećemo odustati.

Od Vlade očekujemo da to shvati kao naš apel i ohrabrenje u osmišljavanju realizacije dugoročne institucionalne zaštite i poboljšanja položaja umirovljenika.

 

Zagreb, 18. 02. 2022.godine

 

Lazar Grujić, dipl.oecc

Predsjednik Stranke umirovljenika