APEL!

Molimo sve naše članove kao i sve osobe osobito starije životne dobi da se strogo pridržavaju preporuka i odluka Stožera civilne zaštite RH kako bi što prije i uspješnije prepodilu ovu krizu uzrokovanu širenjem virusa Covid -19! Podsjećamo i na najučinkovitije opće mjere prevencije koje uključuju:

- Čestu higijena ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20tak sekundi;

- Izbjegavajte dodirivanja očiju, nosa i usta;

- Čuvajte higijenu zraka i to kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac,

- Nošenje medicinske maske obvezno je ako imate respiratorne simptome,

- Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku;

- Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

Preporuča se održavati higijenu svog stambenog prostora povremenim brisanjem površina koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu. Nadalje, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je sve starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi, te javna okupljanja ali i odlasi u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost. Također je apelirao da osobe u ovoj dobnoj skupini preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporuča se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi potreban recept ili savjet. Smatra se, temeljem dostupnih podataka o novom koronavirusu da osobe u životnoj dobi 60+, ili koje imaju neku kroničnu bolest poput bolesti kardiovaskularnog sustava, respiratornog sustava ili dijabetesa, da imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Stoga se i preporučuju navedene mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina.