Što reći o umirovljenicima sklonima komplotu?

Jedan od problema na Hrvatskoj političkoj sceni je veliki broj stranaka i razjedinjenost biračkog tijela, a osobito umirovljeničke populacije koja nema svojeg političkog lidera i vođu. Svjesni toga mi u Stranci umirovljenika godinama pokušavamo promijeniti ovu situaciju i u nekoliko smo navrata polučili dobre rezultate. Svakako treba spomenuti inicijativu  i potpisivanje sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike, formiranje Bloka umirovljenici zajedno i projekta Umirovljenici za Ivu. Pri tome treba naglasiti da smo čuvali svoju neovisnost i samostalnost te se nismo priklanjali najvećim političkim opcijama zbog čega smo godinama bez parlamentarnog statusa. S druge strane jedina parlamentarna umirovljenička stranka Hrvatska stranka umirovljenika tek je  posljednjih mjeseci započela intenzivni pokušaj ujedinjavanja umirovljeničkih stranaka. Pri tome je ponudila samo jednu opciju, da se pod kapom HSU-a svi ujedinimo i izgubimo svoj status, što smo rezolutno odbili. Nadalje HSU je, odbijajući suradnju s dvije najveće i najjače umirovljeničke udruge, Maticom i Sindikatom umirovljenika, krenuo u pokušaj organiziranja fiktivne koordinacije umirovljeničkih udruga, što je također propalo.

            No, sve su to potezi i pokušaji koji nisu toliko neuobičajeni na političkoj sceni, osobito kada se u ovoj godini agresivno vode pregovori za svaku saborsku fotelju. To bi bilo razumljivo i donekle prihvatljivo. Ipak, NIJE prihvatljiva prljava kampanja koju protiv dvije najveće i vrlo aktivne umirovljeničke udruga i njihovih čelnica, Višnje Fortune i Jasne A. Petrović, mjesecima, gotovo svakodnevno, vodi čelnik HSU-a Silvano Hrelja. Naziva ih samozvanima, ženama s ulice koje ugovaraju ispljuvke za umirovljenike. Pri tome njegova ogorčenost i agresija zbog nesigurne pozicije u predstojećim parlamentarnim izborima postaje zarazna i opasna, u kojoj ne bira kada će napasti umirovljeničke stranke, a kada umirovljeničke udruge. Riječ je o presedanu koji je teško shvatiti, jer bez dijaloga otvorenog srca teško je očekivati da će saborski zastupnik, koji starije osobe zastupa od svoje 45. godine života kada je prije 17 godina prvi puta izabran zalaganjem Sindikata umirovljenika Hrvatske u Hrvatski sabor, ostvariti ikakva poboljšanja za umirovljenike. Neargumentiranim prozivkama i lažnim izjavama okomio se i na predsjednika Stranke umirovljenika optužujući ga kako postoje indicije da je lažni umirovljenik. Iako dobro zna da je to neistina i da je gospodin Grujić u zasluženoj mirovini koja nikada nije bila predmet istrage ili preispitivanja! Unatoč Hreljinom silnom trudu i u posljednje vrijeme svakodnevnim objedama usmjerenim protiv Stranke umirovljenika i njegovog predsjednika.

         Taj isti Hrelja nadalje  optužuje svakoga tko išta predloži za umirovljenike ili se čak i izbori za poboljšanja, kao što su se zadnjih mjeseci izborile čelnice umirovljeničkih udruga, tvrdnjom da nitko nema pravo ulaziti u „njegov politički prostor“. Tako osuđuje donošenje blagog povećanja prihodovnog cenzusa za besplatno zdravstveno osiguranje, ali s vrlo važnom indeksacijom sukladno rastu mirovina. Iako je riječ o probitku za nekoliko tisuća umirovljenika kojima će se oduzeto besplatno dopunsko vratiti, a više se nikome neće oduzeti zbog usklađivanja mirovina. Umjesto da pozdravi svaki korak naprijed, kao što to čini naša stranka, da pozdravi inicijativu Sindikata umirovljenika za uvođenje nacionalne naknade za starije od 65 godina, umjesto da podrži predsjednika SDP-a koji najavljuje borbu za tisuće novih postelja u umirovljeničkim domovima, mi od navodnog borca za umirovljenička prava dobivamo samo objede, uvrede i optužbe. No kako u svakom zlu ima i neko dobro konačno je većini sudionika na hrvatskom političkom prostoru postalo jasno da je Stranka umirovljenika jedini i istinski kohezivni faktor na umirovljeničkoj sceni. Obzirom da smo do sada nekoliko stranaka pripojili (Stranka penzionera, Splitska stranka umirovljenika, Akcija slavonsko-Baranjskih umirovljenika, Zagrebačka stranka umirovljenika…) u narednom periodu ćemo snažnije okupiti sve istomišl