Eskalacija nasilja!

Što je povod i razlog nasilnom ponašanju pojedinaca često je vrlo teško saznati. Nekada je  to bila uglavnom borba za naklonost djevojaka ali to je danas nažalost daleka prošlost. Fizički obračuni su se preselili između nogometnih navijača i simpatizera pojedinih sportskih klubova ili za teritorij u kojem vladaju pojedine bande. No ovih dana saznali smo kako je i određeni broj nasilnih djela vezan uz nacionalnu pripadnost što samo govori da nismo ostvarili suživot i potrebnu razinu tolerancije u društvu.

Pri tome se posebno ističe napad više od desetak huligana u ugostiteljskom objektu koji osim što je najvjerojatnije bio motiviran po nacionalnoj osnovi nije poštedio žene i djecu. Stoga to ne može biti i nije pojedinačan slučaj već organizirani i smišljen događaj, za koji ne može biti opravdanja bez obzira na uzroke i povode te se prema njemu tako moramo i odnositi. Jedino je rješenje, uz kontinuiranu edukaciju i širenje pozitivnog ozračja, o čemu se u obrazovnom sustavu govori malo ili nimalo jer je samo STEM u prvom planu, doslovna primjena strogih kazni za prekršitelje. No kako velika većina nasilnika dolazi iz narko miljea koji je zlatna koka i za mnoge političare, stranke i pritajene mafijaše moraju se poduzeti žurni i odlučni koraci kako bi se tome stalo na kraj. Popustimo li jednom dovoljno je da izazovemo lavinu i daljnju eskalaciju nasilja a na najboljem smo putu da nam se to dogodi.

Zbog toga mi iz Stranke umirovljenika najoštrije osuđujemo svaku vrstu nasilja, a osobito iživljavanje nad slabijim i nemoćnim spolom poput žena i djece ili biranje žrtve po rasnoj i nacionalnoj osnovi. Također tražimo da nas institucije zaštite od takvih napada i dovođenja u neugodne situacije za što je u prvom redu odgovoran predsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova. To je najmanje što mogu učiniti za sve naše sugrađane koji i nadalje vjeruju u budućnost svoje domovine i još uvijek nisu otišli trbuhom za kruhom.