Najpopularniji političar u tri izborne jedinice je - Ljubo Jurčić! - Iako je SDP prvi u I izbornoj jedinici, Zoran Milanović je tek treći, iza Jurčića i Lesara!

Iako je SDP prvi u I izbornoj jedinici, Zoran Milanović je tek treći, iza Jurčića i Lesara!

Dok današnje istraživanje u objavi donosi zaključak da utvrde ostaju utvrde, te da SDP ostaje uvjerljiv u Zagrebu i Istri, ali i HDZ u IX izbornoj jedinici, isto istraživanje koje objavljuje donosi posve suprotan zaključak, barem što se tiče HDZ-a: u te tri izborne jedinice oporba ukupno dobiva 29 zastupničkih mjesta, dok HDZ može računati samo na 13 mandata, mandate gubi čak i u svojoj utvrdi!

Iako je apsolutni favorit I. izborne jedinice Kukuriku koalicija, njezin lider Zoran Milanović tek je treći po popularnosti, i to iza Jurčića i Lesara.

Istraživanje je pokazalo i veliku prosječnu izlaznost od čak 71 posto glasača, a prednjače birači Kukuriku koalicije. Ono što je posebno zanimiljivo je da je najpopularniji političar u sve tri izborne jedinice - Ljubo Jurčić, iako se njegova popularnost ne odražava na postotak koji bi dobio na izborima i iako on, za razliku od ostalih, praktično nije imao pretkampanju.

U I. izbornoj jedinici Kukuriku koalicija dobiva devet mandata, kao 2007., kad je SDP dobio osam zastupnika, a HNS jednog. HDZ bi osvojio tri mandata, što je dva manje nego 2007. Prag prelazi i HSLS (7%) te Lesarovi laburisti (6%), obje stranke dobile bi po jedan mandat. Blizu praga je i koalicija Blok Umirovljenici zajedno-PGS-Ljubo Jurčić (BUZ-PGS-HRS), a kad se uzme u obzir da je pogreška uzorka za stranke do 5,3 posto, vjerojatno je da će i ta koalicija prijeći prag. Dakako, trebalo uzeti u obzir da je stvarni izborni prag ipak nešto viši te da prelazak 5 posto ne garantira automatski ulazak u Sabor.

Lista zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u prvoj, najzagrebačkijoj jedinici, nema baš nikakve šanse, dobiva tek 1,4 posto.


Iako je Kukuriku koalicija apsolutni favorit I. izborne jedinice, njezin lider Zoran Milanović tek je treći po popularnosti, i to iza Jurčića i Lesara.

U VIII. izbornoj jedinici, u kojoj HDZ tradicionalno najslabije prolazi, Kukuriku koalicija osvaja 10 mandata, što je jedno zastupničko mjesto manje nego 2007., ali očekivano zbog borbe s manjim strankama i nezavisnim listama koje jedu glasove ljevice.

HDZ dobiva dva mandata, prije četiri godine imao je tri, koaliciji Ljube Jurčića pripao bi jedan mandat, kao i Lesarovim laburistima. Ipak, izbornom je pragu blizu Ladonja, koju predvodi Plinio Cuccurin, najveći izazivač IDS-a.

Velika povratnička zvijezda u VIII izbornoj jedinici trebao bi biti Dražen Budiša, no HSLS je zasad tek blizu izbornog praga, kao i Laburisti i koalicija BUZ-PGS-HRS. Ako jedna lista prijeđe prag, jedan mandat gubi HDZ, a ako ga prijeđu dvije, onda po jedno mjesto gube i HDZ i Kukuriku.

Kada bi pitali običnog građana na ulici koja im je politička stranka najsimpatičnija dobili bi vrlo ... (opširnije)

Prihvaćanje svih zahtjeva referendumske inicijative „67 je previše“ pozitivna je vijest za umirovljenike i građane. Za ... (opširnije)

Kroz hrvatsku povijest zabilježeno je kako su naše preci vrlo često bili na različitim stranama i ... (opširnije)

U nekoliko prethodnih osvrta i reakcija na politička zbivanja u hrvatskoj istaknuli smo ulogu agencija za ... (opširnije)

Što je povod i razlog nasilnom ponašanju pojedinaca često je vrlo teško saznati. Nekada je  to ... (opširnije)

S nevjericom smo ovih dana pročitali podatak kako više od 60% poreznih obveznika krši propise ili ... (opširnije)

Često se znamo žaliti kako je korupcija i politička trgovina temeljni razlog naših problema i uzrok ... (opširnije)

Iako se vrlo rijetko osvrćemo na ideološka pitanja jer nastojimo svoje djelovanje temeljiti na osnovnim ciljevima ... (opširnije)

Uz čestitke na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja sjetimo se i hrvatskog jedinstva ... (opširnije)

Političke stranke imaju svoju veliku ulogu i značaj u kreiranju društvenog  života ali isto tako i ... (opširnije)