Tržišna ekonomija po SDP-u ili šmrc, šmrc politka

Koliko je teško biti stručnjak a lako ispasti lupetalo su nedavno javnosti vrlo zorno demonstrirali predsjednik SDP-a Zoran Milanović i njegov stranački strateg za gospodarstvo, Branko Grčić. Obojica zavapiše prema bankama da se smiluju i smanje svoje velike kamate na kreditekoje građani lijepe naše uzeše u valuti koja naravno nije Kuna,…

Da političar „opće prakse“, pa bio on i predsjednik najveće oporbene stranke pojma nema što je tržišna ekonomija i nije neko otkrivenje, no kada mu u tome lojtrice drži „stručnjak“ dakle onaj koji zasigurno zna ili bi morao znati da su navedeni zahtjevi čisto trkeljanje onda stvari glede gospodarskog programa SDP-a poprimaju jedan sasvim drugačiji kontekst.

Ako je dakle navedeni apel prema bankama od kojih se traži da snize svoje kamate sve što SDP ima po tom pitanju kazati onda nije isključeno da je njihov gospodarski program isključivo na političkoj razini što se na koncu svodi samo na puku želju za vlašću bez ideje kako je iskoristiti za dobrobit građana na koje se tako često oporba poziva, jer bi tako po istoj logici sutra mogli „uljudno zamoliti“ i Inu da snizi cijene svojih derivata,…. Što je previše, previše je.

Ako kažemo da je za stabilnost svake države vrlo važna neovisnost o hrani, energiji i vlastitom novcu onda za Hrvatsku možemo slobodno kazati da je njena stabilnost i te kako ugrožena. Mi naime ne proizvodimo dovoljno hrane što znači da smo ovisni o drugima, kao što smo ovisni i o energiji drugih, a bogme ni sa nacionalnom valutom nije puno bolje… jer dopuštajući devizne klauzule derogiramo vlastiti novac što samo dodatno potvrđujemo i štednjom koja je u EUR –ima, ne našim dakako, već posuđenim.

Dakle naši građani „štede“ u EUR-ima umjesto u svojoj valuti odnosno kunama što znači da se novac posuđuje od stranih banaka i u istima to posuđeno čuva, dočim nacionalna valuta pored mnoštva prednosti stoji gotovo potpuno neiskorištena. Monetarna politika koja se ne zasniva na jačanju i održavanju vrijednosti nacionalne valute na koncu može dovesti i do potpune novčane ovisnosti o drugima što se dogodilo Grčkoj koja je eliminacijom svoje Drahme i uvođenjem EUR-a kao jedine valute vlastito gospodarstvo dovela do sloma a državu do bankrota……

Trebali bi smo dakle u vlastitoj državi štedjeti i kredite uzimati u domicilnoj valuti, no kako to uopće ostvariti ako znamo da u Hrvatskoj naprosto nemamo svojih banaka????

Ostaje nam dakle stvoriti ih ili će mo i dalje biti prisiljeni u vlastitoj zemlji zaduživati se u tuđim bankama, u tuđoj valuti a raditi i biti plaćeni nacionalnom valutom koja sve češće poradi loše monetarne politike slabi prema određenim valutama dovodeći građane u velike probleme…. poput ovog koji mnogi građani trenutno imaju sa kreditima vezanim uz tečaj švicarskog Franka.

U tržišnoj ekonomiji čemu Hrvatska teži svesti monetarnu politiku na žicanje smanjivanja kamata kod banaka u RH je u najmanju ruku neozbiljno, ali i krajnje zabrinjavajuće budući pokazuje nedostatak ideje i rješenja kod onih koji pokazuju ozbiljne nakane preuzeti vođenje države nakon parlamentarnih izbora. U tom kontekstu i te kako ozbiljno moramo shvatiti riječi predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i njegova ekonomskog stratega Branka Grčića.

Predsjednik SU
Koordinator Blok umirovljenici zajedno

Lazar Grujić dipl.oec.

Kada bi pitali običnog građana na ulici koja im je politička stranka najsimpatičnija dobili bi vrlo ... (opširnije)

Prihvaćanje svih zahtjeva referendumske inicijative „67 je previše“ pozitivna je vijest za umirovljenike i građane. Za ... (opširnije)

Kroz hrvatsku povijest zabilježeno je kako su naše preci vrlo često bili na različitim stranama i ... (opširnije)

U nekoliko prethodnih osvrta i reakcija na politička zbivanja u hrvatskoj istaknuli smo ulogu agencija za ... (opširnije)

Što je povod i razlog nasilnom ponašanju pojedinaca često je vrlo teško saznati. Nekada je  to ... (opširnije)

S nevjericom smo ovih dana pročitali podatak kako više od 60% poreznih obveznika krši propise ili ... (opširnije)

Često se znamo žaliti kako je korupcija i politička trgovina temeljni razlog naših problema i uzrok ... (opširnije)

Iako se vrlo rijetko osvrćemo na ideološka pitanja jer nastojimo svoje djelovanje temeljiti na osnovnim ciljevima ... (opširnije)

Uz čestitke na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja sjetimo se i hrvatskog jedinstva ... (opširnije)

Političke stranke imaju svoju veliku ulogu i značaj u kreiranju društvenog  života ali isto tako i ... (opširnije)