Borba za prava umirovljenika daleko je teža iz umirovljeničke pozicije…

 

Kako sit gladnome ne vjeruje opće je poznata poslovica u čiju se opravdanost zasigurno svatko od nas uvjerio! Naime tek kada na vlastitoj koži osjetimo nedaće poput poplava, požara ili potresa počnemo razmišljati o ljudima koje je zadesila takva sudbina, kada ostanemo bez posla i prihoda uviđamo s kakvim se poteškoćama suočavaju takvi pripadnici društva ili kada se razbolimo poraste nam  empatija prema humanitarnim akcijama i kritički odnos prema zdravstvenom sustavu.

Stoga mi u Stranci umirovljenika godinama nastojimo osvijestiti buduće umirovljenike kako je borba za prava umirovljenika daleko teža iz umirovljeničke pozicije. Naime dok smo zaposleni mnogi nas trebaju i traže usluge tako da je naša riječ daleko snažnija od one nakon odlaska u mirovinu. Često možemo čuti kako pojedinci govore sada nas nitko ne treba i svi su zaboravili na nas. Paralela se može povući s popularnošću koja nakon što izblijedi od pojedinaca, koji se s  time ne znaju nositi,  stvara društvene probleme. Prema tome naš slogan '' Misli danas o mirovini sutra '' samo je jedan u nizu pokušaja da se na vrijeme pomogne umirovljenicima i osobama starije životne dobi. Svjedoci smo bili ovih dana i javnog skupa kojim je upozoreno na probleme nasilja među ženama. Čak je i premijer bio nazočan tom skupu čime je nedvosmisleno dao do znanja kako se ne slaže s radom ministarstva koje se bavi tom politikom. Uz to ekspresno je dogovoren sastanak u njegovom kabinetu kako bi se odgovorilo na zahtjeve istaknute na prosvjednom skupu.

Mogli bi navesti još niz sličnih akcija, protesta, performansa i sličnih javnih pritisaka na političku elitu kako bi se ukazalo i riješilo određene probleme u društvu. Pitamo se pri tome tko štiti i vodi brigu o najranjivijoj mogli bi reći bespomoćnoj skupini naših građana, a to su osobe treće životne dobi. Zdravstveni i financijski problemi koji ih muče prepreka su njihovom agresivnom istupu u javnosti i time su laka meta za potkusurivanje političara. Stoga umirovljenici nemaju niti svog pravobranitelja kao jedne od temeljne pretpostavke i preporuke Ujedinjenih naroda usmjerene na zaštitu ove populacije. Time su laka meta brojnim mešetarima nekretnina, financijskim prevarantima a da o fizičkom zlostavljanju i zanemarivanju čak i od vlastite djece ne govorimo. Dodamo li tome kako su do sada zastupnici u parlamentu koji bi trebali zastupati njihove interese  uglavnom zaokupljeni političkim trgovinama, skupljanjem ''žetončića'' i politikantskim igrama s ciljem osobnih interesa slika je potpuno zabrinjavajuća.

Mnogi će reći kako smo za to i sami krivi jer glasamo na izborima ideološki i sa srcem umjesto razumom. Naravno kako i u tome ima istine ali kada bi se društveni problemi rješavali sustavno, a ne stihijski i parcijalno tada ne bi niti trebalo organizirati prosvjede, skupove pa čak niti interesne političke stranke. Pri tome bi mi u Stranci umirovljenika bili najsretniji da do toga dođe i tada bi svoje slobodno vrijeme i preostalu energiju mogli posvetiti unucima, uživanju u šetnjama ili boćanju, a ne političkim aktivnostima kao što je i pisanje ovog komentara.

U nekoliko prethodnih osvrta i reakcija na politička zbivanja u hrvatskoj istaknuli smo ulogu agencija za ... (opširnije)

Što je povod i razlog nasilnom ponašanju pojedinaca često je vrlo teško saznati. Nekada je  to ... (opširnije)

S nevjericom smo ovih dana pročitali podatak kako više od 60% poreznih obveznika krši propise ili ... (opširnije)

Često se znamo žaliti kako je korupcija i politička trgovina temeljni razlog naših problema i uzrok ... (opširnije)

Iako se vrlo rijetko osvrćemo na ideološka pitanja jer nastojimo svoje djelovanje temeljiti na osnovnim ciljevima ... (opširnije)

Uz čestitke na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja sjetimo se i hrvatskog jedinstva ... (opširnije)

Političke stranke imaju svoju veliku ulogu i značaj u kreiranju društvenog  života ali isto tako i ... (opširnije)

Političko navlačenje i natezanje oko saborske većine traje već mjesecima i o tome su napisani brojni ... (opširnije)

Za mnoge građane situacija u našem društvu je loša i izlaz traže u iseljavanju, kritiziranju političara, ... (opširnije)

Izbor hrvatske predstavnice za glavnu tajnicu Vijeća Europe još je jednom pokazao svu našu raskoš talenta, ... (opširnije)