Zašto Bandićeva stranka mora ući u vladu…

Na izmaku još jedne godine možemo bez velikog razmišljanja zaključiti kako će u političkom smislu ostati zabilježena po prelascima zastupnika u Hrvatskom saboru iz jednog u drugi politički blok. Naime u dosadašnjoj političkoj praksi prebjezi su bili simbolični i to uglavnom iz pojedinih manjih stranaka koje su nakon nekog vremena nestale s političke scene. No ove smo godine svjedočili kako su zastupnici potpuno promijenili  ideološki i svjetonazorski profil te se priklonili donedavnim ljutim oponentima i protivnicima. Pri tome je zanimljivo kako se prepoznatljivo ljigava stranka koja godinama zahvaljujući predizbornim kombinacijama, pregovorima i postizbornoj trgovini uspješno plovi na političkom nebu konačno podijelila po pitanju poimanja politike. Iako to ne znači kako će napokon doći kraj takvom sramotnom i bestidnom vođenju politike za očekivati je kako će ubrzo  poput mnogih drugih ljigavaca i ovi otići u ropotarnicu prošlosti. Vjerojatno i prije nego se raspišu novi parlamentarni izbori, a najveći je razlog porast broja zastupnika u tetrapak stranci! Iako u ovoj stranci za jednokratnu upotrebu ne raste popularnost među biračima već samo među saborskim zastupnicima sve više postaje značajan uteg na političkoj sceni. Žele li pri tome doista postati stranka u pravom smislu i osloboditi se balasta imena i prezimena jednog čovjeka nužno su im potrebne državne funkcije i medijski prostor. Svjesni su toga i u vladajućoj partiji te će sve učiniti da se što više članova profilira i eksponira u stranci s kojom jako dobro surađuju, a time i da postignu bolje rezultate i izvan Zagreba na predstojećim parlamentarnim izborima.

S ljigavom strankom to više nije moguće ni uz božju pomoć od koje njezini pojedini istaknuti predstavnici javno i zaziru. Stoga se nameće jedino logično rješenje da se napumpa što veći broj glasova i pridobije što više glasača tetrapak stranke tj. od nje napravi dugovječniju političku snagu. Jer kada se realno pogleda situacija na hrvatskom političkom nebu pitanje je s kime bi sadašnja vladajuća stranka mogla ponovno osvojiti saborsku većinu! Čak i po cijenu da izgube vlast ne bi pristali na suradnju s protivnicima cijepanja, raskidanja odnosa s NATO savezom, davanja praznih stanova beskućnicima i sličnim bezvezarijama da ne kažemo grublju riječ. Preostaje im jedino suradnja sa strankom koja bi se trebala transformirati i poput nekada često spominjanog  slogana I poslije Tita Tito odmaknuti se od idolopoklonstva jedne osobe. Na primjeru funkcioniranja u skupštini grada Zagreba pokazali su kako  im to nije nemoguće. Na tom je tragu i nametanje pitanja besplatnih udžbenika, status majki rodilja, kritiziranje obrazovne reforme ili ukratko preslikavanje upravljanja Zagrebom na čitavu Hrvatsku. U konačnici nakon što se realizira ovaj politički manevar ponovno ćemo od izbačenih članova iz vlade slušati kako smo dobili Titanik vladu i na koju će osuti drvlje i kamenje. No bit će dobro ako se sve zaustavi na političkom epilogu. Jer kao što je svima poznato postoji veliki broj sumnji i kaznenih prijava protiv osoba uključenih igrom slučaja u obnašanje vlasti, a koje bi mogle rezultirati barem istražnim ako ne i malo duljim zatvorskim boravcima.

Na 8. tematskoj Konvenciji SDP-a sudjelovalo je i izaslanstvo Stranke umirovljenika predvođeno predsjednikom Lazarom Grujićem. Time ... (opširnije)

Objava i više nego dovoljnog broja potpisa referendumske inicijative „67 je previše“ pokazala je nekoliko činjenica. ... (opširnije)

Ima li još nekoga u Hrvatskoj kome nije jasno kako kriminalci, lopovi, uhljebi ili jedan dio ... (opširnije)

Svima onima koji imaju sreću da su zaposleni i da za svoj rad dobivaju primjerenu plaću ... (opširnije)

Žestoka kampanja na državnom radiju i televiziji protiv referenduma ''67 je previše'' znak je kako se ... (opširnije)

Suficit i mirovinska reforma najčešće su upotrebljavane riječi i dominiraju posljednjih dana hrvatskom političkom scenom. Hvalospjevi ... (opširnije)

Svim članovima i simpatizerima Stranke umirovljenika te sugrađanima pravoslavne vjere čestitamo Uskrs! (opširnije)

Izgleda kako je vladajuća politička garnitura u Hrvatskoj doslovno shvatila kako smo ovog tjedna u Velikom ... (opširnije)

Sretan Uskrs! (opširnije)

U srijedu 10. travnja u prostorijama Mjesnog odbora Turnić održana je Izborna skupština Gradske organizacije Stranke ... (opširnije)