Zašto Bandićeva stranka mora ući u vladu…

Na izmaku još jedne godine možemo bez velikog razmišljanja zaključiti kako će u političkom smislu ostati zabilježena po prelascima zastupnika u Hrvatskom saboru iz jednog u drugi politički blok. Naime u dosadašnjoj političkoj praksi prebjezi su bili simbolični i to uglavnom iz pojedinih manjih stranaka koje su nakon nekog vremena nestale s političke scene. No ove smo godine svjedočili kako su zastupnici potpuno promijenili  ideološki i svjetonazorski profil te se priklonili donedavnim ljutim oponentima i protivnicima. Pri tome je zanimljivo kako se prepoznatljivo ljigava stranka koja godinama zahvaljujući predizbornim kombinacijama, pregovorima i postizbornoj trgovini uspješno plovi na političkom nebu konačno podijelila po pitanju poimanja politike. Iako to ne znači kako će napokon doći kraj takvom sramotnom i bestidnom vođenju politike za očekivati je kako će ubrzo  poput mnogih drugih ljigavaca i ovi otići u ropotarnicu prošlosti. Vjerojatno i prije nego se raspišu novi parlamentarni izbori, a najveći je razlog porast broja zastupnika u tetrapak stranci! Iako u ovoj stranci za jednokratnu upotrebu ne raste popularnost među biračima već samo među saborskim zastupnicima sve više postaje značajan uteg na političkoj sceni. Žele li pri tome doista postati stranka u pravom smislu i osloboditi se balasta imena i prezimena jednog čovjeka nužno su im potrebne državne funkcije i medijski prostor. Svjesni su toga i u vladajućoj partiji te će sve učiniti da se što više članova profilira i eksponira u stranci s kojom jako dobro surađuju, a time i da postignu bolje rezultate i izvan Zagreba na predstojećim parlamentarnim izborima.

S ljigavom strankom to više nije moguće ni uz božju pomoć od koje njezini pojedini istaknuti predstavnici javno i zaziru. Stoga se nameće jedino logično rješenje da se napumpa što veći broj glasova i pridobije što više glasača tetrapak stranke tj. od nje napravi dugovječniju političku snagu. Jer kada se realno pogleda situacija na hrvatskom političkom nebu pitanje je s kime bi sadašnja vladajuća stranka mogla ponovno osvojiti saborsku većinu! Čak i po cijenu da izgube vlast ne bi pristali na suradnju s protivnicima cijepanja, raskidanja odnosa s NATO savezom, davanja praznih stanova beskućnicima i sličnim bezvezarijama da ne kažemo grublju riječ. Preostaje im jedino suradnja sa strankom koja bi se trebala transformirati i poput nekada često spominjanog  slogana I poslije Tita Tito odmaknuti se od idolopoklonstva jedne osobe. Na primjeru funkcioniranja u skupštini grada Zagreba pokazali su kako  im to nije nemoguće. Na tom je tragu i nametanje pitanja besplatnih udžbenika, status majki rodilja, kritiziranje obrazovne reforme ili ukratko preslikavanje upravljanja Zagrebom na čitavu Hrvatsku. U konačnici nakon što se realizira ovaj politički manevar ponovno ćemo od izbačenih članova iz vlade slušati kako smo dobili Titanik vladu i na koju će osuti drvlje i kamenje. No bit će dobro ako se sve zaustavi na političkom epilogu. Jer kao što je svima poznato postoji veliki broj sumnji i kaznenih prijava protiv osoba uključenih igrom slučaja u obnašanje vlasti, a koje bi mogle rezultirati barem istražnim ako ne i malo duljim zatvorskim boravcima.

U nedostatku političkih programa, ideja i vizija, a hiperinflaciji lažnih obećanja i slatkorječivih obraćanja naciji rijetko ... (opširnije)

Ovih je dana svekoliku hrvatsku javnost premijer izvijestio kako propali pokušaj nabave zrakoplova neće naškoditi hrvatskom ... (opširnije)

Svim vjernicima koji slave pravoslavni Božić čestitamo njihov blagdan uz Hristos se rodi! (opširnije)

Za one malo starije nije potrebno posebno pojašnjavati kakav je to bio ekonomski model koji se ... (opširnije)

Zahvaljujući društvenim mrežama i elektroničkoj komunikaciji (uključujući i SMS-ove) pravodobno smo informirani o mnogobrojnim događajima iz ... (opširnije)

Članovima i simpatizerima Stranke umirovljenika kao i svim ljudima dobre volje čestitamo predstojeće blagdane i želimo ... (opširnije)

Prebjezi i turbulencije u političkim strankama postale su umjesto iznimkama svakodnevne pojave. Potpuno je jasno kako ... (opširnije)

Tradicionalno okupljanje i druženje zagrebačkih članova Stranke umirovljenika održano je i ove godine u stranačkim prostorijama ... (opširnije)

Da se nešto neobično događa na hrvatskoj političkoj sceni svima je odavno jasno. Ustvari toliko smo ... (opširnije)

Da je napad najbolja obrana vidljivo je ovih dan čak i slijepcima ukoliko barem malo prate ... (opširnije)