Politički populizam bez granica

Vrlo je često  zasluge pojedinaca teško vrednovati, objektivno pripisati ili jednostavno rečeno izmjeriti našim ljudskim mjerilima. U tom kontekstu odluka o dodatnom materijalnom  nagrađivanju pripadnika MORH-a, koji su sudjelovali u gašenju požara vrlo je diskutabilna. U prvom redu postavlja se pitanje što je sa nagradama ostalih sudionika u obrani od ove pošasti koja je harala Dalmacijom ovog ljeta. Podsjetimo na iznimne napore policajaca koji imaju mizerne plaće, pripadnike HGSS-a, civilne zaštite, vatrogasaca, djelatnika Nacionalnih parkova, podcijenjenih liječnika, prosvjetnih djelatnika i tako dalje. Tko će pravedno sagledati ove ljudske napore i objektivno nagraditi njihova zalaganja i požrtvovnost. S druge strane možemo okrenuti pilu i naopako pa recimo postaviti pitanje što vatrogasci rade izvan ljetne požarne sezone kada primaju redovitu plaću i ostala primanja. Je li ovaj poziv častan i human te poput liječnika koji su se obvezali na Hipokratovu zakletvu definiran časnim služenjem svojoj domovini? Mogli bi otvoriti još cijeli niz pitanja i problema vezanih uz ovu temu što dovoljno govori o njezinoj složenosti i osjetljivosti. Stoga smatramo kako je odluka o novčanoj nagradi samo jednog segmenta koji je sudjelovao u obrani od požara ishitrena i neutemeljena pa možemo reći čak i jednokratno politički motivirana. Uz to i taj potez samo pokazuje nedostatak dugoročne strategije i vizije u protupožarnoj sezoni koji samo dodatno dolijeva ulje na vatru. Bili bi sretni kada bi tako bilo samo na ovom području koji se odnosi na ulogu i rad države. Nažalost tome nije tako a ubrzo ćemo se u to uvjeriti kada ujesen započne negativni efekt Agrokora, kupovina zastarjele INE ili izgradnja tehnološki i tehnički zastarjelog plutajućeg LNG terminala. S time da smo nabrojili samo neke od problema koji nas čekaju ove jeseni a uvjereni smo kako će ih biti daleko više poput novih poreza, poskupljenja struje i plina, neodrživosti mirovinskih fondova i sustava zdravstvene i socijalne skrbi. Nadajući se ipak da su  procjene naših stručnih timova i savjeta u Stranci umirovljenika barem djelomično pogrešne, a vladi koju se koalicijski partneri nekad nazivali Titanicom želimo puno uspjeha i sreće u interesu svih građana i osobito umirovljenika. Završavajući predlažemo da se na ovaj jeftini i populistički način ne dodvoravaju biračima i pripremaju za izvanredne parlamentarne izbore već realiziraju neke od predizbornih obećanja i programa. U tom kontekstu Stranka umirovljenika predlaže da premijer i predsjednik HDZ-a, gospodin Andrej Plenković zatomi osjećaje vlasti i samoljublja te se odazove na poziv gospodina Davora Bernardića predsjednika SDP-a, najveće oporbene stranke kako bi zajedničkim snagama utrli put razvoj, za bolji život svih građana Republike Hrvatske koji od političara svi očekujemo. 

S nevjericom, ogorčenjem i čuđenjem članovi Stranke umirovljenika, a vjerojatno i velika većina građana Hrvatske,  prati ... (opširnije)

Saborski zastupnici čitate li na godišnjem odmoru ovih dana podatke na poveznici https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/stigli-sokantni-novi-podaci-alarm-zbog-zapanjujuce-stope-iseljavanja-iz-hrvatske-ovo-u-lijepoj-nasoj-nije-zabiljezeno-u-posljednjih-100-godina/7047971/ (opširnije)

Na poveznci https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/finska-svojim-gradanima-svaki-mjesec-poklanja-560-eura-u-sijecnju-prosle-godine-poceli-s-neobicnim-eksperimentom-rezultati-su-neocekivani/7040830/ najnovije vijesti iz Finske do kojih je Hrvatska još miljama daleko! (opširnije)

Glavni politički događaj ovog tjedna i mjeseca, a može biti i godine dolazak je predsjednika RS ... (opširnije)

Naše višegodišnje zalaganje za ukidanje modela računanja ljetnog i zimskog vremena nije kod domaćih političara naišlo ... (opširnije)

Je li se nakon ove vijesti na poveznici http://www.index.hr/vijesti/clanak/doznajemo-zbog-nemara-suda-uskok-ce-morati-bandicu-odblokirati-imovinu/1022948.aspx  još potrebno pitati zbog čega ljudi iseljavaju ... (opširnije)

U nizu hrvatskih apsurda u posljednje se vrijeme osobito ističe zahtjev iz „neimenovanih izvora'' ili iz ... (opširnije)

Najznačajnija reforma koja već godinama zaokuplja hrvatske političare ali i ne  samo njih, sigurno je reforma ... (opširnije)

Posljedice hibridnog rata u režiji predsjednika vlade svakim su danom sve vidljive. Naime više, PR plaćenik, ... (opširnije)

Sedam godina za redom članovi Stranke umirovljenika iz  Orahovice i Zdenaca sudjeluju na  tradicionalnoj kobasijadi u ... (opširnije)