Tako mi razmišljamo!

Snažna i konstruktivna politička oporba jamac je održavanja demokratskih procesa i pozitivan uteg na političkoj sceni. Stoga SDP kao najveća aktualna oporbena politička stranka u Hrvatskoj ima svoju značajnu ulogu i nije samo puki ures. Iako pojedini njezini članovi to ne shvaćaju i ne samo da ne shvaćaju već se bave zakulisnim radnjama i podmetanjima aktualnom predsjedniku stranke. I to sve u interesu pojedinaca koji su izgubili moć, taj najjači ljudski opijum. Izgubili su ministarske položaje, visoke plaće, razne privilegije, utjecaj u stranci te se moraju vratiti u nekadašnji način  života. Ta faza je za pojedine političare vrlo bolna i stresna ali o tome su trebali razmišljati prije ulaska u visoku politiku. Zbog toga situacija u SDP-u liči na arenu u kojoj se sukobljavaju nekadašnji stranački i državni moćnici

(gubitnici) sa sadašnjom vladajućom političkom garniturom. Nekada su slijepo izvršavali naloge autoritativnog vođe i provodili dobivene zadaće. Danas od nikoga ne primaju upute i smjernice, danas trebaju razmišljati svojom glavom u interesu stranke, a to im izgleda ide malo teže. Naravno da su se u unutarstranačke trzavice uključile razne interesne opcije, koje imaju svoje poklonike u članstvu SDP-a, o kojima smo već pisali. Te vanjske zakulisne igrače  ne treba podcijeniti niti zaboraviti. Prisjetimo se ne tako davne prošlosti.  

Iznenadni odlazak gorljivog zagovornika i promicatelja akronima Titanik vlada s hrvatske političke scene otvorio je pitanje tko u stvari vuče konce na političkoj sceni. Prisjetimo li se isto tako iznenađujućeg odlaska predsjednika vlade Sanadera, nešto manje iznenađujućeg Milanovića i Karamarka te očekivanog Oreškovića rastu sumnje u komplot i igre u sjeni. U tom kontekstu nisu bezazleni aktualni slučajevi Saucha ili Bandić vezani uz skupljanje parlamentarne većine ili neobjašnjivi istup jednog cijenjenog bivšeg ministra i liječnika Mrsića. Upravo njegova  najava osobne kandidature za predsjednika stranke, za što nema pravne osnove ali niti glasačke podrške unutar stranke, otvorila je mnoge dileme. Tko je i na koji način primorao ovog nekadašnjeg ministra na ovako nešto! Jesu li uzrok medijski napisi vezani uz mogući kriminal suprugine tvrtke i može bitno varanje države na porezima ili postoje još dodatni razlozi? Primjer Agrokora i prljave rabote u kojima su sudjelovali mnogi ministri prethodnih vlada također je očigledan obrazac i šablona po kojoj su godinama djelovale stranke i njezini moćnici. Bez obzira na veličinu i ulogu zastupnici u parlamentu većinom su se pokazali kao obični trgovci, oportunisti i beskičmenjaci! No izgleda kako se situacija ponešto mijenja, a dolaskom aktualnog predsjednika gospodina Davora Bernardića na čelo najveće oporbene stranke opsjenarima i igračima novog hrvatskog poretka nedostaje municije. Jer pred sobom imaju političara i čovjeka koji nije upleten u afere, nije podložan niti jednom lobiju, nema svog tajkuna, nema svoje novinare, PR agencije… i kao takvom nemaju mu što prikrpati. I što im preostaje? Stvarati nezdravu klimu u SDP-u, pribjeći lažima i izmišljenim konstrukcijama.

Nama u Stranci umirovljenika je interesantna i simpatična tvrdnja medija i raznih oponenata gospodina Davora Bernardića da je mlad, neiskusan i kao takav nesposoban da vodi stranku.  Uvjereni smo da situacija u hrvatskom društvu nije više takva da bi građani progutali  takve blefove i makinacije. Srećom mladi predsjednik SDP-a, dovoljno je već iskusan i mudar da znade prepoznati sve bure i nevere koje mu se spremaju oponenti raznih boja. U svakom slučaju želimo mu puno uspjeha jer je to u interesu stabilne i pozitivne atmosfere u Hrvatskoj. Vjerujemo da neće odustati od najavljene borbe za bolju, uspješniju i pravedniju Hrvatsku za sve njezine građane, a osobito od odgovornosti očuvanje i podizanje demokratskog i ekonomskog standarda u jedinoj nam domovini.