Cijena demokracije ili ljudske gluposti

Objavljeni su uvjeti koje kandidati koji idu na izborne liste na lokalnim izborima moraju ispuniti te između ostalog priložiti i potvrdu o nekažnjavanju. Zamislite što ova novina znači za kandidate iz ruralnih krajeva koji su udaljeni i do 100 km od sudova koji izdaju takve potvrde ili od notara koji ovjeravaju punomoć da se omogući jednoj osobi da podigne takvu potvrdu na sudu.

         Nadalje imamo preko 500 gradova i općina koji organiziraju izbore. Svaka općina ili grad ima najmanje 6 lista što je 3000 lista ili cca 40.000 kandidata za koje se vadi potvrda o nekažnjavanju.

Da bi ste ishodili takvu potvrdu morate u prosjeku izgubiti cca 3 radna sata ili ukupno 120.000 radnih sati.Cijena jednog radnog sata je najmanje 60 kuna što čini nepotreban trošak od  preko 7 milijuna kuna. Tome treba dodati pređene kilometre da bi ste potvrdu ishodili što je dodatnih cca 1 mil kuna.Sudovi ne rade u subotu i nedjelju znači morate napustiti radno mjesto da bi ste podigli potvrdu.

          Na žalost naši zastupnici koji su donijeli takve  propise ne žive u realnom svijetu jer ispada da ne znaju izračunati ovo što sam napisao. Rokovi su kratki, zamislite kakvi će biti repovi i koliko će se čekati na izdavanje potvrda na sudovima.

           Čudimo se što ljudi ne izlaze na izbore, ne žele „ići“ na izborne liste, sve im se to gadi a naše političke elite „ne znaju“ zbog čega? Stranački volonteri su dobili dodatnu obavezu koju im nitko ne može platiti, a pretpostavljam da rade i moraju napuštati radna mjesta i uzimati slobodne dane ili čak godišnje odmore. To je cijena demokracije ili ljudske gluposti.

Juraj Fofonjka - Orahovica, potpredsjednik Stranke umirovljenika